Pecha Kucha presentatie in PowerPoint: creatieve vorm van presenteren [incl. GRATIS SJABLOON]
10 juni 2024 
3 min. leestijd

Pecha Kucha presentatie in PowerPoint: creatieve vorm van presenteren [incl. GRATIS SJABLOON]

Ben jij opzoek naar een creatieve presentatievorm? Met een Pecha Kucha presentatie kun je jouw verhaal op een korte en krachtige manier vertellen. Hoe? Door het 20x20 format wat het Pecha Kucha concept zo bijzonder maakt. Wat Pecha Kucha precies inhoudt en hoe je deze techniek het beste kunt gebruiken vertel ik je in deze blog.

Oorsprong van het Pecha Kucha format

De Pecha Kucha presentatievorm vindt zijn oorsprong in Tokio. De twee architecten Astrid Klein en Mark Dytham hebben deze manier van presenteren bedacht in 2003. Waarom? Omdat mensen de neiging hebben om (te) veel te vertellen, wat resulteert in langdradige presentaties. Klinkt niet echt onbekend toch? Zie Pecha Kucha als een tegengeluid voor de conservatieve (inmiddels achterhaalde) manier van presenteren. Deze presentatievorm is inmiddels wereldwijd bekend en wordt in verschillende settings gebruikt.

Letterlijk vertaald betekent Pecha Kucha prietpraat

Wat is een Pecha Kucha presentatie?

Een Pecha Kucha presentatie is een visuele manier van storytelling. Deze methode wordt meestal in een open en informele context gebruikt, maar is ook toepasbaar in andere settings. Je kunt deze methode gebruiken om mensen op een laagdrempelige manier te informeren, inspireren of enthousiasmeren. Juist in een zakelijke setting kan de Pecha Kucha methode een creatieve en spontane manier zijn om je boodschap op een korte en krachtige manier te vertellen. Overtuig je collega’s, business partners of andere stakeholders door je boodschap op een visuele manier te communiceren.

De Pecha Kucha formule 20x20 - [incl. sjabloon]

Wat is dan precies de Pecha Kucha formule en wat maakt het bijzonder? Pecha Kucha’s hebben een vast format en bestaan uit 20 afbeeldingen die je elk voor 20 seconden laat zien. Dit betekent dus dat je 400 seconden (een kleine 7 minuten) de tijd hebt om je boodschap over te brengen bij je toehoorders.

Het format:

    Twintig slides

    Twintig visuals

    Elke slide duurt exact 20 seconden

Pecha Kucha Powerpoint presentatie

Gratis Pecha Kucha PowerPoint sjabloon

Wij hebben een Pecha Kucha PowerPoint sjabloon voor je ontwikkeld. Met dit sjabloon kun je eenvoudig een Pecha Kucha presentatie maken. Er staat op elke slide een ‘100% afbeelding’ template-indeling klaar voor je. Daarnaast hebben wij een automatische overgang ingesteld op 20 seconden voor alle slides. Je hoeft alleen nog maar je beelden te zoeken en in te voegen!

Download het gratis Pecha Kucha PowerPoint sjabloon hieronder:

Pecha Kucha presentatie in Powerpoint

Wanneer de Pecha Kucha methode gebruiken?

Je kunt zelf het beste inschatten of de Pecha Kucha methode geschikt is voor het verhaal dat je wilt vertellen en aansluit op je doelgroep (het publiek). Hieronder vind je een aantal settings waar je de Pecha Kucha methode kunt gebruiken.

1. Informele setting

Uiteraard is de Pecha Kucha techniek volledig geschikt voor een informele setting. Denk hierbij aan een (werk)borrel of uitje. Het format leent zich ervoor om je boodschap op een spontane, humoristische en dynamische manier te presenteren aan je toehoorders.

2. Zakelijke setting

Ondanks dat Pecha Kucha is ontstaat vanuit een informele setting, gebruiken steeds meer bedrijven de Pecha Kucha methode. Niet zo zeer om de traditionele presentatievormen (salespresentatie, corporate presentatie, eventpresentatie etc.) te vervangen, maar Pecha Kucha wordt vaak gebruikt voor interne doeleinden. Denk hierbij aan het informeren of inspireren van werknemers over bijvoorbeeld belangrijke projecten, algemene bedrijfsupdates of het onboarden van nieuwe collega’s. Bedrijven zien Pecha Kucha als een efficiënte en effectieve aanvulling van hun interne communicatie.

Mogelijk relevante onderwerpen voor een Pecha Kucha

    Project launch/update

    Onboarding medewerkers

    Ontwikkelingen en trends

    Nieuwe product ideeën

3. Educatieve setting

Binnen onderwijsinstellingen wordt Pecha Kucha steeds populairder. Het feit dat je slechts 20 beelden kan gebruiken binnen korte tijd, dwingt je om goed na te denken over hetgeen je gaat vertellen. Dit is vooral efficiënt als er meerdere studenten/deelnemers/cursisten aan het woord zijn. Het 20x20 format maakt onderwijsmateriaal behapbaar en creëert een dynamische sfeer.

Zelf een Pecha Kucha PowerPoint presentatie maken?

1.    Kies je onderwerp en bepaal je (communicatie)doel

2.    Check of het onderwerp zich leent voor een Pecha Kucha format

3.    Formuleer je boodschap zo concreet mogelijk en richt deze op je doelgroep. Wees tijdens deze stap kritisch, zorg ervoor dat je de informatie kort en  krachtig formuleert.

4.    Bedenk welke visuals jouw verhaal/boodschap het beste ondersteunen. Beelden blijven beter hangen bij jouw publiek dan tekst. Zorg er dus voor dat je enkel relevante beelden gebruikt, zodat toehoorders dat makkelijk kunnen herinneren.

5.    Zorg voor een goede verdeling van de content over alle twintig slides

6.    Oefening baart kunst. Het is voor elke presentatie van essentieel belang dat je genoeg oefent, maar bij een Pecha Kucha presentatie is dat nog belangrijker. Merk je tijdens het oefenen dat je te veel tijd kwijt bent per slide? Dit betekent dat je je verhaal niet scherp genoeg geformuleerd hebt. Ga terug naar stap 3 en neem je verhaal nog eens onder de loep.

7.    Have fun!

Pecha Kucha versus andere presentatievormen

Wil jij je boodschap op een visuele en krachtige manier presenteren? Gebruik dan een Pecha Kucha, past het Pecha Kucha format niet bij je boodschap of doelgroep? Bekijk dan deze blog eens. Hier vind je een overzicht van andere creatieve presentatievormen.


Over de schrijver
Kies je voor PowerPoint of ga je toch voor Canva? En wat dacht je van Slidebuilder of Templafy? De keuzes tussen de vele software en tools wordt steeds moeilijker. Maar geen paniek! Voor al je vragen over verschillende software en tools ben je bij Etienne aan het juiste adres. Of je nu op zoek bent naar de voor- en nadelen of de grootste verschillen, Etienne zet alles voor je op een rijtje. Zo kan jij snel je keuze maken en scheelt het je weer een hoop uitzoek werk.
Reactie plaatsen