PowerPoint sjabloon maken in 2023: de grootste voordelen!
21 februari 2021 
10 min. leestijd

PowerPoint sjabloon maken in 2023: de grootste voordelen!

Helaas kom ik ze regelmatig tegen: bedrijven die niet weten hoe ze een goede PowerPoint sjabloon moeten maken. Iedere medewerker maakt zijn eigen PowerPoint sjabloon waarin de huisstijl nog wel eens wordt vergeten. Op het logo na dan hè. De PowerPoint lay-out is belangrijk om een inspirerende presentatie te maken. Als je een afbeelding in PowerPoint toevoegt krijg je al een aantal ontwerp ideeën zodat je een mooie lay-out kunt maken. Rechts in beeld verschijnen een aantal opties. Als je er een aanklikt dan heb je binnen no-time een ontwerp staan. Het nadeel daarvan is dat het voor eenmalig gebruik is.

Daarnaast wil je dat er binnen de organisatie niet tientallen verschillende PowerPoint presentaties rond slingeren, maar één huisstijl waar iedereen in kan werken. Alsof dat niet al erg genoeg is, voldoen die presentaties ook vaak niet aan de kwaliteit die de organisatie wil uitstralen! Dat moet beter kunnen toch? Gelukkig is hier een oplossing voor: een PowerPoint sjabloon maken. Klinkt dit interessant? Lees dan snel verder!

Wat is een PowerPoint sjabloon?

Het woord ‘PowerPoint sjabloon’ wordt ook wel ‘PowerPoint template’ of ‘PowerPoint lay-out’ genoemd. Een sjabloon is een gebruiksvriendelijke, vooraf opgemaakte, in te vullen template in PowerPoint. Een PowerPoint lay-out zorgt voor overzicht. Alle content is aanpasbaar in de slides, maar je houdt constant dezelfde stijl van de presentatie intact. Wanneer je een presentatie geeft is dit vaak een eerste indruk van jezelf en het bedrijf waar je voor werkt. Daarom wil je uiteraard een professionele presentatie. Een lay-out of template kan daar erg behulpzaam bij zijn. Het is essentieel om aandacht aan de opzet en het uiterlijk van je PowerPoint presentatie te besteden.

Een PowerPoint lay-out is de basis van jouw PowerPoint presentatie. Een template bestaat vaak uit verschillende slides. Voorbeelden van slides die wij gebruiken bij het maken van een lay-out zijn: een titelslide, inhoudsopgave, beeld en tekst gelijk of alleen beeld. De verdelingen kun je opdelen in 25% tekst, 75% beelden of andersom. Wat ook veelgebruikte slides zijn en daarom goed in een template passen zijn de volgende: grafieken diagrammen slides, tabel slides of een leuke toevoeging namelijk een video slide. Bekijk hieronder het voorbeeld van een PowerPoint sjabloon voor Sportvisserij Nederland.

Een professionele sjabloon bestaat voornamelijk uit de volgende slides:

Voorbeeld van de 12 slides die worden opgeleverd bij een PowerPoint sjabloon van PPT Solutions

Voordelen van een PowerPoint sjabloon

Een organisatie zonder sjabloon: herken jij deze situatie? Dan is het tijd om je eens te verdiepen in een sjabloon presentatie en de voordelen hiervan. Ik zal ze niet langer voor je geheim houden… 😉

#1 Eenduidige presentaties

Vaak zijn meerdere werknemers bezig met het maken van een eigen PowerPoint presentatie en laten ze hun creativiteit de vrije loop. Dit betekent dat er een aantal varianten van deze sjablonen op de server van de organisatie belanden. Een professionele PowerPoint sjabloon lost dit probleem op. Dit is een sjabloon waarmee je gemakkelijk nieuwe teksten, afbeeldingen, tabellen, grafieken en video’s kunt toevoegen. Bovendien wordt het design en de huisstijl altijd behouden. Het resultaat: in de toekomst alleen nog presentaties in huisstijl.

#2 Tijdsbesparing

Een ander voordeel is dat medewerkers voortaan efficiënter met PowerPoint kunnen werken. Het maken van een presentatie is vaak een tijdrovende klus. Uit onderzoek blijkt dat we 20 uur per maand besteden aan PowerPoint. Zonde van de tijd. Ik raad je daarom altijd aan om een professionele PowerPoint sjabloon te gebruiken. Je hoeft namelijk niet langer op de huisstijl te letten, want deze is al vastgezet in het sjabloon binnen PowerPoint. Bovendien is het document dusdanig ingericht, dat de gebruikers zich niet langer zorgen hoeven te maken over de vormgeving, maar zich volledig kunnen focussen op de inhoud van de presentatie.

#3 Bewaking huisstijl

Ik heb nu al vaker aangegeven dat een PowerPoint sjabloon zorgt voor de waarborging van de huisstijl. Waarom doe ik dit? Omdat ik het niet vaak genoeg kan herhalen! Elk bedrijf heeft een huisstijl-handboek of heeft in elk geval een aantal huisstijl-regels opgesteld waaraan werknemers zich moeten houden. Een sjabloon is hiervoor de ideale oplossing. Er worden voor de gebruiker van PowerPoint namelijk al een aantal zaken vastgezet. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Het lettertype
 • Het kleurgebruik
 • De vormentaal (vierkanten, cirkels, rechthoeken etc.)
 • De plaats van het logo
 • Een vaste plaats voor tekst

Wanneer de bovenstaande punten al zijn vastgesteld maak jij eenvoudig en snel een professionele bedrijfspresentatie! Je kunt namelijk meer tijd besteden aan de content van je presentatie.

#4 Handige instructies bij elke slide

Wanneer het niveau van PowerPoint binnen de organisatie erg verschilt zal je merken dat sommige medewerkers veel tijd kwijt zijn aan het maken van een goede presentatie. Wanneer je een professionele PowerPoint sjabloon laat maken is het mogelijk om op elke slide gebruikersinstructies toe te voegen in het werkveld. Zo is iedere medewerker in staat om een indrukwekkende presentatie te maken in korte tijd. Het PowerPoint sjabloon aanpassen is dus niet langer een probleem! Wanneer je meer wilt dan alleen gebruikersinstructies dan is een cursus PowerPoint ook erg handig. Met deze cursus breng je het algemene PowerPoint niveau naar een hoger niveau!

Ben je benieuwd hoe de instructies op een slide worden getoond? Kijk dan hieronder!

Ingezoomd op de instructies van een PowerPoint sjabloon gemaakt door PPT Solutions.

#5 Indrukwekkende presentaties

Wanneer je zelf een PowerPoint sjabloon gaat maken dan zal je merken dat de eerdergenoemde voordelen een positieve impact gaan hebben op je presentaties in de toekomst. Je gebruikt een sjabloon waar elementen op een vaste plek staan, waardoor je dit niet langer zelf hoeft te bepalen. Verder wordt de huisstijl van de presentatie te allen tijde gewaarborgd. Je bespaart dus veel tijd aan het maken van de presentatie. Het gevolg is dat je meer tijd hebt om te focussen waar het om gaat, namelijk de content. Het resultaat: een indrukwekkende presentatie!

Een professioneel PowerPoint sjabloon gebruiken = indrukwekkende presentaties maken!

PowerPoint sjabloon gratis, wel of niet gebruiken?

Wanneer je op de hoogte bent van alle voordelen van een PowerPoint sjabloon en op zoek bent naar de beste keuze voor jouw organisatie dan leg ik je graag uit welke opties er zijn. Ik heb eerder uitgelegd dat je zelf aan de slag kan gaan met het maken van een sjabloon, maar dit kost tijd en het is lastig om de kwaliteit te bereiken die je als organisatie wilt uitstralen.

Je kunt ook opzoek gaan naar een PowerPoint sjabloon die gratis op het internet te vinden is. De vraag is echter of deze voldoet aan je verwachtingen. De meeste gratis sjablonen zijn niet gebruikersvriendelijk, zijn niet in de huisstijl en het aanpassen gaat niet gemakkelijk. Dit in tegenstelling tot een op maat gemaakte PowerPoint sjabloon!

Om je toch een beetje op de goede weg te helpen hebben we een gratis PowerPoint template voor je gemaakt. Deze kun je hier downloaden!

Een sjabloon laten maken door een expert

Een PowerPoint sjabloon laten maken door een PowerPoint expert zoals PPT Solutions. Hoe werkt dit?

Tijdens het proces wordt uitgebreid met jou bepaald welke slides er nodig zijn en ook nemen we uitvoerig het design door die we in de presentatie gaan toepassen. Op deze manier wordt er een gebruiksvriendelijke sjabloon opgeleverd die volledig voldoet aan jouw wensen en waarmee alle werknemers voortaan eenvoudig indrukwekkende presentaties kunnen maken in de huisstijl van de organisatie.

Ben jij eruit en wil je een PowerPoint Sjabloon laten maken door een expert? Neem dan contact met ons op!

Een PowerPoint sjabloon van PPT Solutions

Als je ervoor kiest om een PowerPoint sjabloon te laten maken door PPT Solutions dan worden de volgende indelingen opgeleverd:

 • Een titelslide
 • 50% beeld en 50% tekst
 • 75% beeld en 25% tekst
 • 75% tekst en 25% beeld
 • Een slide met alleen tekst
 • Een slide met alleen beeld
 • Videoslide
 • Een slide met een titel
 • Diagrammenslide
 • Tabelslide
 • Afsluitingsslide

Bekijk de indrukwekkende bedrijfssjabloon die wij voor de NS hebben gemaakt!

Voorbeeld van indrukwekkende slides van de NS bedrijfspresentatie gemaakt door PPT Solutions.

Makkelijk aanpassen van een PowerPoint sjabloon

Iedere presentatie is anders. Dat wil zeggen dat je wellicht voor de volgende presentatie het PowerPoint sjabloon moet aanpassen, omdat er naar andere informatie wordt gevraagd. Wanneer je een PowerPoint sjabloon laat maken door PPT Solutions, zal je merken dat deze eenvoudig aan te passen is. Kortom, wij maken het sjabloon gebruikersvriendelijk zodat iedere medewerker gemakkelijk een indrukwekkende presentatie kan maken.

Template opslaan als standaard sjabloon (.POTX)

Een PowerPoint sjabloon kan je instellen als een standaard start-sjabloon. Dit houdt in dat wanneer je PowerPoint opstart, de opgeslagen sjabloon direct gekozen kan worden. Je slaat de PowerPoint op als .POTX. Volg onderstaande stappen om dit voor elkaar te krijgen:

Stap 1

Open de gewenste sjabloon-set in PowerPoint. Ga naar de tab ‘Bestand’, klik op ‘Opslaan als’. Dubbelklik op de knop ‘Deze PC’ om het venster voor opslaan te openen.

POTX - Opslaan als scherm

Stap 2

Klik bij ‘Opslaan als’ op het pijltje naar beneden en kies ‘PowerPoint-sjabloon (.potx)’. De bestandslocatie zich automatisch wijzigen. LET OP! Wijzig deze locatie niet. 

Na het opslaan sluit je de PowerPoint volledig af (dit geldt ook voor andere presentaties die open staan).

POTX - PowerPoint sjabloon

Stap 3

Open vervolgens PowerPoint weer. Altijd wanneer PowerPoint zich opent is een groot venster te zien met alle beschikbare thema’s. Blijf in dit venster. Ga aan de bovenkant van dit venster, naar de tab ‘Privé’ (in sommige gevallen ‘Persoonlijk’) en hier zou je het zojuist opgeslagen sjabloon terug moeten kunnen vinden. Wanneer je het sjabloon hebt gevonden, dubbelklik hier op en er zal zich automatisch een presentatie openen in de gekozen sjabloon. Op deze manier kan altijd dezelfde sjabloon-set worden opgeroepen en gebruikt.

POTX - opslaan als thema

Ben jij geïnteresseerd en wil je weten hoe zo’n gebruikersvriendelijke sjabloon eruit ziet? Bekijk dan snel de video hieronder!

Ben jij geïnteresseerd geworden in een op maat gemaakte PowerPoint sjabloon? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!

Over de schrijver
Kies je voor PowerPoint of ga je toch voor Canva? En wat dacht je van Slidebuilder of Templafy? De keuzes tussen de vele software en tools wordt steeds moeilijker. Maar geen paniek! Voor al je vragen over verschillende software en tools ben je bij Etienne aan het juiste adres. Of je nu op zoek bent naar de voor- en nadelen of de grootste verschillen, Etienne zet alles voor je op een rijtje. Zo kan jij snel je keuze maken en scheelt het je weer een hoop uitzoek werk.
Reactie plaatsen