AI in PowerPoint: wat is het en hoe werkt het?
16 juni 2023 
8 min. leestijd

AI in PowerPoint: wat is het en hoe werkt het?

Ben je ooit gefrustreerd geraakt door het eindeloze gepriegel met PowerPoint presentaties? Wil je juist tijd besparen? Maak dan kennis met AI PowerPoint. AI PowerPoint is een geavanceerde kunstmatige intelligentie-software die speciaal is ontworpen om je te helpen bij het maken van boeiende, professionele en overtuigende presentaties. Of je nu een student bent die een indruk wil maken op een project, een professional die een pitch voorbereidt, of gewoon iemand die een krachtige presentatie wil geven, AI PowerPoint staat klaar om je te ondersteunen. Benieuwd naar wat het is en hoe het werkt? In dit artikel vertel ik je er graag alles over!

Wat is AI PowerPoint?

Van het ontwerpen van een mooie lay-out tot aan de inhoudscreatie. We weten allemaal dat het maken van een PowerPoint presentatie niet alleen een tijdrovende klus kan zijn, maar ook een frustrerende. Dankzij de groeiende behoefte aan efficiënte en effectiviteit bij het maken van presentaties is het idee achter AI PowerPoint ontstaan. Het is een innovatieve presentatietool die is ontwikkeld om gebruikers te helpen bij het creëren van indrukwekkende presentaties met behulp van kunstmatige intelligentie. Sinds 2019 is Microsoft bezig met het toevoegen van verschillende AI-functies die jou helpen bij het sneller maken van een inspirerende PowerPoint presentatie.

Met de kracht van AI kan jouw PowerPoint presentatie nu op basis van invoerprompts zijn eigen inhoud, samenvatting en punten maken. Maar onthoud wel: AI PowerPoint is geen zelfstandige software, maar eerder een term die de integratie van AI-technologie in PowerPoint en bijbehorende add-ons en plug-ins beschrijft. Het biedt geavanceerde functies zoals automatische contentgeneratie en verbeterde ontwerpmogelijkheden om presentaties naar een hoger niveau te tillen. Wat dacht je bijvoorbeeld van de designer functie in Microsoft PowerPoint? Ook dat is een technologie van AI om jouw presentatie snel en eenvoudig een mooi ontwerp te geven.

Hoe werkt het?

Oké allemaal leuk en aardig dat AI PowerPoint, maar hoe gebruik je het? Het creëren van een AI presentatie is eenvoudiger dan je denkt. Om te beginnen open je PowerPoint en zoek je naar de AI-functies die beschikbaar zijn. Afhankelijk van de versie die je gebruikt, vind je mogelijk AI-gestuurde opties zoals de Designerfunctie of andere geïntegreerde AI-tools.

Bij het maken van je presentatie kun je de Designer-functie inschakelen, die automatisch suggesties geeft voor het verbeteren van je lay-out en het toevoegen van visuele elementen. Deze AI-aangedreven assistent analyseert je inhoud en stelt ontwerpvoorstellen voor die je kunt accepteren, aanpassen of afwijzen. Maar hoe kom je bij deze functie? Simpel! Het enige wat je hoeft te doen is PowerPoint te openen, klik op de tab 'Ontwerpen' en aan de rechter kant vind je de knop 'Designer'. Klik op deze functie en PowerPoint geeft je verschillende opties van een design. Kies jouw favoriet en pas de slide aan tot het voldoet aan al je wensen!

Het mooie van AI PowerPoint is dat je de controle behoudt. Je kunt de gegenereerde inhoud en suggesties altijd aanpassen en aan je eigen stijl aanpassen. Het doel is om je workflow te versnellen en je te helpen bij het maken van boeiende presentaties zonder urenlang bezig te zijn met de details. Hulp nodig bij het maken van je presentatie? Neem contact met ons op voor de mogelijkheden!

Meer informatie over PowerPoint laten maken

ChatGPT en PowerPoint

Ben je helemaal inspiratieloos? Laat dan ChatGPT het werk doen! In een paar stappen heb jij een PowerPoint presentatie mét inhoud. Ik leg je graag uit hoe ook jij een volledige presentatie maakt waar je (bijna) niks aan hoeft te doen.

Stap 1: open ChatGPT

Ga naar https://chat.openai.com/. Log in of maak een nieuw account aan.

ChatGPT inlogscherm

Stap 2: VBA-code schrijven

Om ervoor te zorgen dat ChatGPT een PowerPoint presentatie voor je maakt, heb je een VBA-code nodig. Dit is een programmeertool die is ontworpen om applicatieprogramma's te automatiseren of uit te breiden. Hiervoor is het van belang dat je een duidelijke prompt schrijft. Bijvoorbeeld: "Schrijf me een VBA code voor een PowerPoint presentatie over de geschiedenis van PowerPoint. Voor de tekst kan je je eigen kennis gebruiken. Gebruik geen placeholders. Ik heb 7 slides nodig."

ChatGPT een VBA code laten genereren

Kopieer deze code en open PowerPoint.

Stap 3: VBA-code toevoegen in PowerPoint

Open een nieuwe lege presentatie en druk op Alt + F11. Hierdoor open je het VBA menu. Druk vervolgens op invoegen en kies module. Plak de VBA-code in het nieuwe venster

VBA Code in PowerPoint invoegen

Druk vervolgens op 'Sub/Userform uitvoeren (F5).

Uitvoeren VBA code in PowerPoint

Stap 4: Design toevoegen

Jouw VBA-code zorgt ervoor dat er een nieuwe PowerPoint presentatie (zonder opmaak) wordt gemaakt in een nieuw venster. Open deze versie en klik op de tab 'Ontwerpen' en klik rechts op de Designer functie. Kies het design dat past bij je presentatie en pas deze aan zodat deze voldoet aan al je wensen. Et voilà, zo heb je in een paar stappen een volledige PowerPoint presentatie!

PowerPoint designer functie

Microsoft CoPilot

Naast de mogelijkheid om door ChatGPT een presentatie te maken, is ook Microsoft bezig met een AI-tool die het werk uit handen neemt. Met Microsoft 365 CoPilot krijg je de mogelijkheid om via een eenvoudige chat interface allerlei taken uit te voeren. Denk hierbij aan het automatisch generen van nieuwe dia's voor je presentatie, het moeiteloos creëren van sprekersnotities die je presentatie ondersteunen en zelfs het toevoegen van boeiende animaties die je presentatie tot leven brengen. Het enige wat je hoeft te doen, is je ideeën en wensen in de chat interface te delen. CoPilot doet de rest.

AI presentatiemakers

Maar naast de mogelijkheden van ChatGPT en de veelbelovende ontwikkeling van Microsoft 365 CoPilot, zijn er ook andere bedrijven die je een helpende hand bieden bij het creëren van inspirerende AI presentaties, zoals onder andere:

Voordelen en nadelen van AI PowerPoint

De opkomst van AI heeft de manier waarop we presentaties maken én gaan maken drastisch veranderd. Zo stelt het gebruikers in staat om taken te automatiseren, waardoor er veel tijd en moeite wordt bespaard. En eerlijk, wie wil dat niet? Maar dat betekent niet dat het geheel zonder problemen verloopt. Want, zoals bij elke technologische vooruitgang, zijn er ook verschillende nadelen.

Voordelen van een gegenereerde PowerPoint

AI presentatie biedt talrijke voordelen die de manier van presenteren veranderen. Het automatiseert herhalende taken zoal opmaak, afbeeldingen toevoegen en tekststijlen aanpassen, waardoor kostbare tijd wordt bespaard. Bovendien versnelt het de presentatiesnelheid dankzij slimme sjablonen en vooraf ontworpen lay-outs. Met AI-aangedreven tools zijn er diverse designopties beschikbaar, zoals automatische beeldoptimalisatie, kleurharmonisatie en grafische suggesties, waardoor professionele en visueel aantrekkelijke presentaties gemaakt worden.

Maar dat is niet alles. AI kan ook helpen bij het genereren van inhoud, zoals het samenvatten van tekst en het creëren van een pakkende presentatie tekst op basis van opgegeven punten, wat het proces een stuk efficiënter maakt. Bovendien maakt het gebruik van AI-functies gegevensanalyse en visuele weergave mogelijk, waardoor betere inzichten en besluitvorming ontstaan. Kortom, AI PowerPoint automatiseert taken, versnelt het proces, biedt diverse designopties, helpt bij inhoudsgeneratie en vereenvoudigt gegevensanalyse, waardoor presentaties effectiever en professioneler worden.

Nadelen van een gegenereerde PowerPoint

Hoewel AI PowerPoint zeker zijn charmes heeft, kan het de traditionele PowerPoint niet volledig van zijn troon stoten. Zo heeft AI ook een aantal nadelen die goed zijn om in je achterhoofd te houden. Ten eerste kan het soms verdwaald raken in de wirwar van complexe informatie en worstelen met het omzetten ervan in begrijpelijke presentaties. Daarnaast mist het de persoonlijke en creatieve aanpak die alleen mensen kunnen bieden, wat kan leiden tot een gebrek aan originaliteit en een generieke uitstraling. En hoewel AI geavanceerd is, kunnen er nog steeds slordigheden optreden bij het genereren van inhoud of het analyseren van gegevens, waardoor menselijke controle en bewerking noodzakelijk zijn. Bovendien is het binnen de grenzen van zijn voorgeprogrammeerde algoritmen en sjablonen misschien niet zo flexibel als we zouden willen.

Kan AI PowerPoint een traditionele PowerPoint vervangen?

Kan AI PowerPoint de traditionele PowerPoint volledig vervangen? Een belangrijke vraag die ons doet stilstaan bij de unieke kenmerken van beide categorieën. AI PowerPoint schittert in zijn vermogen om taken te automatiseren en efficiëntie te bieden. Met geavanceerde algoritmen kan het inhoud genereren, ontwerpen optimaliseren en gegevens analyseren, waardoor het ons waardevolle tijd bespaart. Met als resultaat: een professionele en visueel aantrekkelijke presentatie met minimale inspanning. Aan de andere kant biedt de traditionele PowerPoint ons een creatieve speeltuin waarin we onze persoonlijke stempel kunnen drukken. Het geeft ons de vrijheid om elk element van de presentatie handmatig aan te passen en onze eigen unieke visie te realiseren. Van het kiezen van de juiste kleurencombinaties tot het vormgeven van aangepaste dia-indelingen, de traditionele PowerPoint is een canvas voor onze creativiteit.

Hoewel AI PowerPoint ongetwijfeld krachtige functionaliteiten heeft, zoals slimme designopties en gegevensanalyse, kan het niet de intuïtie en menselijke touch reproduceren die verbonden zijn aan de traditionele PowerPoint. AI kan soms worstelen met complexe informatie en de kneepjes missen om een presentatie tot in perfectie af te stemmen op de behoeften van het publiek.

Dus, terwijl AI PowerPoint ons in staat stelt om efficiëntie en professionaliteit te omarmen, is het nog niet in staat om de traditionele PowerPoint volledig te vervangen. Laten we daarom het beste van beide werelden benutten door AI te combineren met onze eigen unieke creativiteit. Op die manier kunnen we presentaties creëren die zowel effectief als persoonlijk zijn, en de aandacht van ons publiek vasthouden terwijl we ons verhaal vertellen.

Waarom een PowerPoint laten maken nog steeds de juiste keuze is

De wereld van AI staat niet stil. En we snappen dat ook jij graag alles uit wil proberen. Maar wil je écht een professionele en impactvolle presentatie neerzetten? Dan het laten maken van een PowerPoint nog steeds de juiste keuze. Bij PPT Solutions begrijpen we als geen ander de kracht van een goed ontworpen presentatie en daarom zijn wij de perfecte partner voor het creëren van een onvergetelijke PowerPoint-ervaring. Ons team van PowerPoint wizards staat klaar om maatwerkoplossingen te bieden die perfect aansluiten bij jouw specifieke behoeften en doelstellingen.

Met creativiteit, expertise en oog voor detail maken we elke dia visueel aantrekkelijk en zorgen we ervoor dat jouw boodschap krachtig overkomt. Of je nu een belangrijke zakelijke presentatie, een educatieve lezing of een inspirerende toespraak geeft, met een op maat gemaakte PowerPoint van PPT Solutions maak je gegarandeerd indruk. Kies vandaag nog voor het laten maken van een PowerPoint en til jouw presentaties naar het allerhoogste niveau. Iets waar AI PowerPoint niet tegenop kan!

Laat een professionele PowerPoint maken

PowerPoint presentatie laten maken - Eredivisie slides

Over de schrijver
Kelsey is het creatieve brein bij PPT Solutions waar design en innovatie hand in hand gaan. Als designer is zij altijd op zoek naar manieren om frisse, boeiende designs te integreren in PowerPoint, met een speciale interesse in de mogelijkheden die Kunstmatige Intelligentie (AI) biedt. In haar blogs deelt Kelsey bijvoorbeeld praktische tips voor het gebruik van AI om presentaties visueel aantrekkelijker te maken, zonder de complexiteit te verhogen. Kortom, voor al je vragen, tips & tricks én inspiratie over designs en AI-gerelateerde onderwerpen is Kelsey de juiste persoon.
Reactie plaatsen