10 PowerPoint design tips voor effectieve PowerPoint slides
15 mei 2015 
10 min. leestijd

10 PowerPoint design tips voor effectieve PowerPoint slides

PowerPoint design wordt vaak onderschat. Iedereen kent het spreekwoord ‘een beeld zegt meer dan duizend woorden’. Toch lijkt in PowerPoint-land een tegenovergestelde variant van dit spreekwoord te gelden. ‘Duizend woorden zeggen meer dan één beeld’, is hier de slogan. Slides staan vaak bomvol teksten, die tijdens een presentatie letterlijk worden opgelezen. PowerPoint heeft hierdoor het imago saai en statisch te zijn. Een gemiste kans!

Een mooi en goed PowerPoint template design kan namelijk bijdragen aan het beter overbrengen van de boodschap aan het publiek. Hieronder hebben wij 10 PowerPoint design tips op een rij gezet, om hierbij richting te geven.

1) Zorg voor korte en bondige PowerPoint teksten

Een belangrijk punt om altijd te onthouden, is dat PowerPoint dient ter ondersteuning van je verhaal. Zet dus niet de tekst letterlijk op je slides, maar probeer de teksten zoveel mogelijk in te korten, tot korte en bondige bulletpoints. Een belangrijk voordeel is, dat het publiek aandacht heeft voor jou en niet de teksten van de PPT slides gaat lezen.

2) Kies het juiste lettertype

Verkies altijd een meer zakelijk lettertype boven een creatieve variant. Een verkeerd gekozen lettertype kan er al snel voor zorgen, dat de teksten lastig leesbaar zijn. Daarnaast kan een afwijkend lettertype voor problemen zorgen, wanneer je de presentatie opent op een computer die niet over dit lettertype beschikt. Verdana, Calibri of bijvoorbeeld Helvicata zijn altijd een veilige en goede keuze. Bovendien weet je bij deze lettertypen dat ze op iedere computer beschikbaar zijn en het PPT Design overal netjes wordt weergegeven.

Lettertype in PowerPoint templates3) Juiste fontgrootte kiezen

Bij het kiezen van de juiste grootte van het lettertype moet je er enerzijds rekening mee houden dat de teksten goed leesbaar blijven in het PowerPoint design en anderzijds dat je teksten niet zó groot zijn, dat je haast niets meer op je slides kwijt kunt. Voor de koptekst geldt een minimumgrootte van 20 en voor de body-tekst een minimum van 18. Wanneer je deze grootte aanhoudt, ben je er zeker van dat de teksten in iedere situatie goed leesbaar zijn. Zowel op laptops, computers, iPads of wanneer de presentatie bijvoorbeeld geprojecteerd wordt met een beamer.

Fontgrootte in PowerPoint designs4) Zorg ervoor dat je teksten goed leesbaar zijn

Naast de grootte en het juiste lettertype, is het ook van belang dat de tekst niet vervagen op de achtergrond van de template. Zorg ervoor, dat wanneer je bijvoorbeeld teksten op een afbeelding wilt verwerken, dat je deze in een kader plaatst.

Leesbare teksten in PPT5) Voeg kwalitatieve relevante afbeeldingen toe aan je PPT design

Vaak worden teksten in PowerPoint ondersteund door afbeeldingen van slechte kwaliteit. Daarnaast zien we ook vaak, dat wanneer we het bijvoorbeeld over een auto hebben, de eerste de beste afbeelding van Google wordt gekozen. Dit resulteert soms in illustraties en tekeningen. Hierdoor komt je PowerPoint template design al snel amateuristisch en kinderachtig over. Zorg er dan ook altijd voor, dat je een afbeelding toevoegt die de boodschap ondersteunt en van de hoogst mogelijke kwaliteit is.

Relevante afbeeldingen voor een goed PPT design

6) Afbeeldingen van screenshots of schema’s? Gebruik een mock-up in je PowerPoint design!

Schema’s, diagrammen en bijvoorbeeld screenshots zijn vaak dooddoeners in presentaties. Ze zorgen vaak voor een saaie slide met veel te veel informatie en detail. Dit terwijl deze afbeeldingen vaak erg belangrijk zijn in jouw verhaal. Een ‘quick-fix’ voor een dergelijke PowerPoint slide is het verwerken van dit schema in een afbeelding. Je kunt het schema namelijk mooi verwerken in bijvoorbeeld een iPad, een laptop, een beamer-scherm of een computer.

Schema indeling PowerPoint7) Gebruik je data op je slide? Visualiseer deze d.m.v. grafieken

Wanneer je veel data wilt communiceren, is het duidelijker dit visueel te maken in je PowerPoint design plaats van enkel teksten op de slide te zetten. Grafieken bieden hierbij de uitkomst. PowerPoint biedt een breed scala aan bijvoorbeeld ‘ring-grafieken’, die erg mooi zijn om vergelijkingen te maken. Kies de donut-grafiek zodat je de percentages bijvoorbeeld groot in het midden van de grafiek kunt vermelden ter verduidelijking.

Design voor PowerPoint grafieken

8) Versimpel de tabellen zoveel mogelijk

Tabellen zitten vaak bomvol informatie en cijfers. Hierdoor worden de slides vaak al snel erg druk en chaotisch. Belangrijk is dan ook om de vormgeving van de tabel zelf zo eenvoudig mogelijk te maken. Verwijder dan ook zoveel mogelijk onnodige lijnen, kleuren en kaders. Termen als ‘Keep it simple’ en ‘Less is more’ zijn uitgangspunten bij het netjes opmaken van een tabel. Klik hier voor de tutorial: Tabel mooi vormgeven in PowerPoint.

Design voor PowerPoint grafieken

9) Gebruik slechts enkele overgangseffecten

Wanneer men doorgaans een PowerPoint template maakt en achteraf de conclusie trekt dat de slides eigenlijk erg saai en statisch zijn, wordt vaak uitgeweken naar overgangseffecten. De meest uiteenlopende effecten worden toegevoegd om het geheel nog wat meer leven in te blazen. Dit is echter niet de manier om dit te doen. Vaak werken dergelijke effecten erg afleidend en maken de presentatie onnodig druk en kinderachtig. Een simpel ‘vervagen’-effect (in het engels: ‘Fade’) om van de ene naar de andere slide te gaan, is hierbij meer dan voldoende. Hierbij geldt wederom: ‘Less is more’.

10) Maak enkel gebruik van basiskleuren

Kleuren worden vaak ingezet om het PPT design nog wat ‘op te leuken’. Het kiezen van de juiste kleuren is erg belangrijk. Wanneer we een presentatie moeten geven op een basisschool, is het gebruik van vrolijke kleuren een goede keuze. Wanneer je echter een presentatie moet geven voor een zakelijke doelgroep, zul je hiermee ook rekening moeten houden bij het instellen van de juiste kleuren.

Kleuren voor een goed PPT design

BONUS TIP: Gebruik een PPT plug-in

Wanneer je alle 10 de tips hebt toegepast, wil je natuurlijk dat niet alleen jij maar ook de rest van jouw organisatie hiermee werkt. Om hier voor te zorgen kun je gebruik maken van een PowerPoint plug-in. De afgelopen jaren hebben we hard gewerkt aan het ontwikkelen van onze eigen PowerPoint plug-in: Slidebuilder! Met Slidebuilder kun je er voor zorgen dat iedereen binnen jouw organisatie professionele presentaties maakt die voldoen aan de huisstijl. Onder de 5 knoppen van Slidebuilder vind je alles wat je nodig hebt om een presentatie te maken, direct in PowerPoint.

Template direct beschikbaar in PowerPoint

Als jouw organisatie een template heeft waarin de basiskleuren, font en lettergrootte zijn ingesteld is het belangrijk dat iedere medewerker hier gebruik van maakt bij het maken van een presentatie. Zo zorg je er namelijk voor dat alle presentaties die worden gemaakt voldoen aan de huisstijl. Met Slidebuilder zorg je er voor dat de PowerPoint template direct in PowerPoint beschikbaar is. Iedere medewerker heeft dus toegang tot de template en kan in no-time zelf een professionele presentatie maken, die ook nog eens voldoet aan de huisstijl! Zeg nou zelf – klinkt goed toch?!

Toegang tot een slidebibliotheek, afbeeldingenbank en iconenset

Met Slidebuilder heeft iedere medewerker toegang tot diverse visuals uit de slidebibliotheek, afbeeldingenbank en iconenset. Zo gebruiken medewerkers alleen slides, afbeeldingen en iconen die voldoen aan de huisstijl. Dus geen verkeerde kleuren, fonts of afbeeldingen meer!

Online training en support

Uit onderzoek blijkt dat 79% van de PowerPoint gebruikers geen of beperkte training heeft gevolgd. Slidebuilder maakt daar een einde aan: onder de vijfde knop van Slidebuilder vind je onze PowerPoint Presentatie Community. Hier vind je online trainingen voor PowerPoint en presenteren, en kun je al jouw vragen over PowerPoint stellen in de community.

Meer weten over Slidebuilder of een demoversie proberen? Klik dan op de knop hieronder!

Banner slidebuilder blogs

Over de schrijver
Als er iemand is die alles, maar dan ook écht alles weet over PowerPoint dan is het Ferry. Met zijn passie voor het vak en een hoog niveau aan expertise weet hij keer op keer weer een verbluffende presentatie neer te zetten. Van een next level design tot aan alle ins en outs, hij weet precies wat er nodig is om een boodschap succesvol over te brengen. Maar naast dat hij precies weet wat je nodig hebt, zorgt hij ervoor dat je geïnspireerd raakt door de tofste presentaties. Kortom, voor al je vragen, tips & tricks én inspiratie is Ferry de juiste persoon. Hij is niet voor niets dé PowerPoint expert van PPT Solutions!
Hilda
Door

Hilda

op 08 May 2015

Hele handige tips, Ferry! Lees jullie artikelen altijd met veel plezier!

mathij olbe
Door

mathij olbe

op 12 Sep 2017

wat een geweldige site ;)

Ronald de Nijs
Door

Ronald de Nijs

op 15 Jan 2018

hoe krijg ik commentaar naast de slide die op de presentative niet te zien is?

Etienne David
Door

Etienne David

op 15 Jan 2018

Dag Ronald, Dit is mogelijk op verschillende manieren. 1: Typ je commentaar in het notitie vak. Deze is te vinden in de onderste balk van PowerPoint. Zodra je de diavoorstelling start kan jij deze notities vanaf je aangesloten laptop lezen. De toehoorders zien enkel de presentatie. 2: Opmerkingen toevoegen. Ga naar het tabje invoegen en voeg een opmerking toe op de gewenste plek. Ik hoop hiermee je vraag te hebben beantwoord. Groet, Etienne

Reactie plaatsen