Interactieve werkvormen voor jouw presentatie
29 oktober 2019 
4 min. leestijd

Interactieve werkvormen voor jouw presentatie

Wil jij de aandacht van je publiek trekken én vasthouden? Kies dan voor interactieve werkvormen voor jouw presentatie. In deze blog leggen we je uit wat een interactieve PowerPoint presentatie is en geven we je direct toepasbare tips om zelf een interactieve presentatie te maken. Je kunt op verschillende manieren interactie zoeken met het publiek. Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van een interactief menu, een app of spel, zoals een quiz. Aan de hand van deze blog kun jij straks de bovenstaande werkvormen in een presentatie verwerken en je publiek wakker houden! 😉

Interactieve werkvormen voor kennismaking

We beginnen met de kennismaking. Dit is namelijk het moment waar de spreker en toehoorder elkaar voor het eerst ontmoeten. Er zijn een aantal interactieve werkvormen die je tijdens de presentatie kunt gebruiken om een connectie te maken met je publiek. Het is bijvoorbeeld goed om je eerst even voor te stellen. Het is namelijk prettiger om naar iemand te luisteren als je weet wie die persoon is. Een interactieve opdracht in je presentatie kan ervoor zorgen dat je meer van het publiek komt te weten. Je kunt het publiek bijvoorbeeld gerichte vragen stellen om te peilen hoeveel ze over een bepaald onderwerp weten. Je kunt eventueel starten met een feit, weetje of een grappige anekdote. Wanneer het ijs is gebroken zul je merken dat het publiek je verhaal veel enthousiaster zal gaan volgen. Deze ideeën om een interactieve presentatie te maken zijn eenvoudig te implementeren. Hieronder leg ik het voor je uit.

Kennismaking: Pitch over jezelf

Wil jij de presentatie goed beginnen? Stel jezelf dan eerst kort en krachtig voor aan het publiek door middel van een elevator pitch over jezelf en bedrijf. Dit betekent dat je in +/- 30 seconden jezelf en het bedrijf aan het publiek gaat introduceren. Je kunt antwoord geven op de volgende vragen:

  1. Hoe heet je en wat is de naam van je bedrijf?
  2. Waarin ben jij de expert?
  3. Wat is je doelgroep?
  4. Welk problemen los je op voor je klanten?
  5. Wat zal er voor je klanten veranderen?

Een persoonlijk voorbeeld:

Ik ben Michael van het bedrijf PPT Solutions, als PowerPoint expert help ik ondernemers aan een inspirerende presentaties, waarmee zij een goede eerste indruk kunnen maken en nieuwe klanten kunnen binnenhalen.

Een goede pitch over jezelf moet het publiek een totaalplaatje geven van jou als presentator.

Overzicht: Gebruik maken van een interactief menu

Het is normaal dat een presentator zich chronologisch door bijvoorbeeld een bedrijfspresentatie heen beweegt. Maar wist je dat dit voor het publiek al snel als langdradig en saai kan worden beschouwd? Niet alle informatie op elke slide is interessant of relevant voor de toehoorder. Een idee voor je presentatie is het gebruik van een interactief menu. Hiermee kun je namelijk direct inspelen op de behoefte en vragen van het publiek.

Hoe maak je een interactief menu en hoe werkt het?

Een interactieve PowerPoint maken kan via een menu met hyperlinks, waarmee je naar de juiste slides kunt navigeren. Wanneer je op deze slides vervolgens weer een hyperlink plaatst kun je direct weer terug naar het interactieve menu. Zo kun je jouw verhaal per doelgroep afstemmen en houd je het publiek geïnteresseerd en enthousiast.

TIP: Wanneer je bijvoorbeeld naar een klant toe gaat om deze te overtuigen, dan kun je middels een interactief menu bepaalde slides over slaan.

Bekijk het voorbeeld hieronder:

Wanneer je de organisatie niet meer hoeft te introduceren, kun je deze eenvoudig overslaan door in de presentatie op het kopje 03 feiten en cijfers te klikken. Deze slide zal dan tevoorschijn komen.

Interactieve werkvormen voor kennisoverdracht

Je herkent het waarschijnlijk wel ; de presentatie is al een tijdje bezig en je ziet steeds meer mensen gapen of naar hun telefoon kijken. Je verliest de aandacht van je publiek. Om het publiek bij de les te houden en te betrekken kun je een interactieve presentatie app gebruiken. Met deze interactieve presentatie tool kun je de aandacht beter vasthouden en tevens ook op de behoefte van het publiek inspelen. Je kunt er ook voor kiezen om een interactieve quiz in je presentatie te verwerken. We leggen alles hieronder voor je uit.

Hoe gebruik je de interactieve app?

Heel eenvoudig! Jij als presentator stelt de vraag en het publiek antwoordt via hun mobiele telefoon, een website of SMS. De resultaten zijn direct op het scherm van de interactieve app te zien! Je kunt eerst de vragen op een PowerPoint slide zetten en vervolgens de resultaten in de app laten zien. In de onderstaande video geven we nog meer uitleg over hoe je een interactieve PowerPoint presentatie kan maken door middel van een app.

Hoe verwerk je een quiz in PowerPoint?

Een PowerPoint quiz is de perfecte manier om interactie met je publiek te krijgen. Vooraf moet je natuurlijk wel eerst een aantal vragen bedenken gerelateerd aan het onderwerp van je presentatie. Deze vragen verwerk je in de presentatie en laat je vervolgens het publiek beantwoorden door middel van hun mobiele telefoon. Maak een quiz nog leuker door hier een prijs aan te koppelen! Hiermee behoud je gegarandeerd de aandacht van het publiek. De resultaten van de PowerPoint quiz kun je tijdens of achteraf aan het publiek tonen.

Petje op, Petje af quiz

Wil jij het publiek echt actief betrekken tijdens je quiz? Gebruik dan deze methode: Petje op, Petje af. Je laat het hele publiek staan en stelt vervolgens een aantal petje op petje af quizvragen. Alle mensen die het foutieve antwoord geven moeten gaan zitten. Degene die het goede antwoord hebben gegeven blijven staan. Je doet dit net zolang tot er nog 1 persoon staat, en dat is de winnaar. Deze methode klinkt wellicht onprofessioneel, maar je zult zien dat de petje op, petje af vragen de sfeer rondom een presentatie doen verbeteren.

PPT Solutions helpt je verder!

Ik heb je nu een aantal mogelijkheden gegeven om je PowerPoint presentatie interactief te maken. Het grote voordeel van een interactieve presentatie is dat je het publiek enthousiast en bij de les houdt. Wil jij ook een interactieve PowerPoint presentatie, maar heb je wat hulp nodig? PPT Solutions is gespecialiseerd in het maken van interactieve presentaties. Bekijk nu wat er mogelijk is en neem contact met ons op!

Over de schrijver
Als er iemand is die alles, maar dan ook écht alles weet over PowerPoint dan is het Ferry. Met zijn passie voor het vak en een hoog niveau aan expertise weet hij keer op keer weer een verbluffende presentatie neer te zetten. Van een next level design tot aan alle ins en outs, hij weet precies wat er nodig is om een boodschap succesvol over te brengen. Maar naast dat hij precies weet wat je nodig hebt, zorgt hij ervoor dat je geïnspireerd raakt door de tofste presentaties. Kortom, voor al je vragen, tips & tricks én inspiratie is Ferry de juiste persoon. Hij is niet voor niets dé PowerPoint expert van PPT Solutions!
Reactie plaatsen