7 verschillen tussen Mac en Windows voor PowerPoint
22 november 2017 
4 min. leestijd

7 verschillen tussen Mac en Windows voor PowerPoint

Microsoft heeft honderd developers in dienst voor PowerPoint. Negentig daarvan werken er voor het ontwikkelen van PowerPoint op Windows besturingssystemen, 10 werken er voor Apple besturingssystemen. Een groot verschil, dat ook deels zichtbaar is in de PowerPoint versies voor Mac en Windows. Bepaalde functies die je op Windows wel kunt gebruiken, kun je niet op de Mac gebruiken. Je kunt deze functies wel afspelen op een Mac.

1. Font issues tussen Mac en PC

Je hebt speciale fonts voor Windows en voor MAC. Gebruik je diverse fonts voor MAC dan verschilt die met Windows. De Fonts worden niet herkend op de MAC, waardoor het vervangen wordt door een ander lettertype. Bekijk hieronder het overzicht met “veilige fonts”

Font issues tussen Mac en PC

2. Foto effecten/contrasten

PowerPoint voor Windows biedt de mogelijkheid om kleureffecten en artistieke effecten toe te voegen aan je afbeeldingen. Alle kleureffecten doen het wel op de Mac, wanneer je deze met Windows hebt aangemaakt. Je kunt niet alle artistieke effecten gebruiken op Mac. Wij hebben ze niet allemaal getest. Wij raden dan ook aan als je de presentatie op Windows maakt en op Mac afspeelt, om geen artistieke effecten te gebruiken. Alle effecten van kleur kun je wel afspelen op de Mac.

Wanneer je dubbelklikt op de afbeelding krijg je links bovenin de functies kleur en artistieke effecten, zoals je op onderstaande afbeelding kunt zien.

Foto effecten/contrasten

3. Animatie paden maken

Deze functie is afhankelijk van de versie PowerPoint die je hebt op de Mac. Vanaf versie 2012 kun je deze afspelen, maar niet maken. Vanaf versie 2016 kun je deze functie wel gebruiken.

Klik op de afbeelding en vervolgens op de tab Animaties. Onderstaande animatie-opties verschijnen in beeld.

Animatie paden maken

4. Animatie triggers maken

Deze functie is niet beschikbaar op Mac. Wanneer je aan de slag gaat met animatie triggers in Windows, kun je deze wel afspelen op een Mac.

Klik op de animatie en klik op de animatie tab. Selecteer vervolgens een animatie. Eén die wij veel gebruiken is vervagen. Klik vervolgens op trigger om jouw animatie-triggers toe te voegen.

Animatie triggers maken

5. Importeren EMF bestanden

EMF staat voor Enhanced Windows Mediafile. Het is een grafisch bestand, dat door veel programma’s wordt ondersteund. Alleen niet door PowerPoint op de Mac.

6. Video’s knippen

De functie video knippen bestaat niet voor PowerPoint op de Mac. Je kunt wel via Windows PowerPoint deze functie gebruiken om deze vervolgens op de Mac af te spelen.

Voeg een video in via de tab Invoegen. Als de video op de slide staat klik je daar op en vervolgens op het tabblad afspelen. Vervolgens kun je video knippen selecteren. Je kunt nu delen uit de video halen die je wilt laten zien.

Video’s knippen

7. Meerdere animaties op één object

Twee effecten op één animatie toevoegen gebruiken wij wel vaker voor presentaties. De animatie komt in en verdwijnt weer met de volgende klik. Dat maken we met een Windows versie van PowerPoint. Op de Mac zit deze functie niet. Je kunt deze animatie met meerdere effecten wel afspelen als deze op een Windows omgeving is gemaakt.

 Meerdere animaties op één object

Over de schrijver
Reactie plaatsen