Salespitch winnen met PowerPoint in 3 stappen!
06 juli 2016 
3 min. leestijd

Salespitch winnen met PowerPoint in 3 stappen!

Je hebt heel veel geld geïnvesteerd in jouw product of dienst, het personeel dat je hebt aangenomen, het kantoorpand en alle faciliteiten om een goede werkomgeving te creëren, maar de sales blijft achter. Klanten raken niet zo enthousiast over het product zoals jij zelf bent. Hoe komt dat, vraag je jezelf af?

Je hebt meestal maar één kans om de klant te overtuigen, dus je presentatie moet perfect zijn. Daarnaast zorg je voor een perfecte voorbereiding, zodat je deze kans met beide handen aanpakt. Wij hebben drie stappen beschreven die jou gegarandeerd helpen om de volgende salespitch te winnen!

DEZE 3 STAPPEN LEIDEN NAAR EEN PERFECTE SALES PRESENTATIE:

1. Bepaal de content

Om goede content te creëren is het belangrijk dat je jouw doelgroep in kaart brengt. Wie zijn de personen waar je voor gaat presenteren, wat houdt ze bezig, hoe spreek je ze aan en in welke setting ga je de presentatie geven? Wat zijn de pijnpunten waar zij tegenaan lopen en waar kun je ze mee helpen? Hoe beter je jouw doelgroep kent, des te beter kun je inspelen op hun behoefte.

Nadat je de doelgroep in kaart hebt gebracht, ga je de doelstelling bepalen die je wilt bereiken met de presentatie. Wil je een presentatie geven en ter plekke verkoop genereren, zorg er dan voor dat je een orderformulier bij de hand hebt. Als je alleen wilt informeren of draagvlak wilt creëren, zal jouw presentatie een andere insteek hebben.

Je kunt nu de inhoud en structuur van de presentatie gaan bepalen, die op de doelgroep is afgestemd, met de doelstelling in het achterhoofd. Een structuur die vaak wordt gebruikt is als volgt: Persoonlijk voorstellen, algemene informatie over het bedrijf, missie en visie, strategie, corporate story, producten of diensten, partners, referenties, samenvatting en de afsluiting.

2. Welke techniek ga je gebruiken?

Er zijn verschillende soorten software op de markt, zoals Prezi, Keynote of PowerPoint, die jou kunnen helpen bij een presentatie. De grootste en meeste uitgebreide is PowerPoint. Meer dan 95% van de presentaties wereldwijd worden vertoond met de software van Microsoft.

Inventariseer goed welke apparatuur er intern gebruikt wordt voor het maken en geven van presentaties. Wordt er voornamelijk gebruik gemaakt van grote schermen of laptops? Wordt er gebruik gemaakt van de diensten van Microsoft of Apple?

Als je de apparatuur hebt geïnventariseerd, is het belangrijk om een formaat te kiezen. Wil je breedbeeld (16:9) of traditioneel (4:3)? Breedbeeld wordt tegenwoordig veelvuldig gebruikt, want het is beeldvullend, heeft een moderne uitstraling en er is meer ruimte om jouw informatie op te verwerken. Traditioneel wordt vaak gebruikt voor iPads of verouderde schermen.

Wordt jouw presentatie interactief of chronologisch? Een interactieve presentatie betekent dat je een agenda maakt met aanklikbare knoppen. Dit heeft als groot voordeel dat men niet meer chronologisch door de vele slides hoeft te lopen. Bij een interactieve presentatie kan dus ter plekke de informatie gekozen worden, die op dat moment relevant is. Een chronologische presentatie is interessant als de presentatie gebruikt gaat worden op plaatsen met weinig mogelijkheden tot interactie.

3. Vormgeving presentatie

Voordat je gaat beginnen met het vullen van de inhoud, begin je éérst met het vormgeven van onderstaande indelingen.

1. Een titel-slide
2.Een inhoudsopgave
3.Beeld en tekst gelijk (50%/50%)
4.Beeld dominant, tekst ondergeschikt (75%/25%)
5.Tekst dominant, beeld ondergeschikt (25%/75%)
6.Alleen tekst
7.Alleen beeld
8.Een grafieken/diagrammen slide
9.Een tabel-slide
10.Video-slide
11.Afsluiting

Met deze indeling kunnen alle typen pagina’s worden ingevuld en dit zorgt voor eenduidigheid en consistentie in de slides.

Wanneer je de inhoud bepaald hebt, de structuur hebt staan en de verschillende basisindelingen hebt ontworpen, wordt het tijd voor het vullen van de presentatie. Probeer per slide zo goed mogelijk in te schatten welke indeling je nodig hebt.

Presenteren

Heb je alle stappen doorlopen, dan volgt het presenteren. Doordat je 3 stappen doorlopen hebt, zit het verhaal al goed in je hoofd en ben je goed voorbereid om jouw product te verkopen aan de doelgroep!

Wie zijn wij?

PPT Solutions is een ontwerp- en adviesbureau op het gebied van presentaties. Wij hebben ons met 21 medewerkers voor 100% gespecialiseerd in het programma PowerPoint. Wij kunnen je helpen bij het schrijven en bedenken van de inhoud van een bedrijfs-, sales-, event- of productpresentatie. Bekijk onze pagina www.pptsolutions.nl voor meer informatie.

Over de schrijver
Reactie plaatsen