4 apps die je een betere spreker maken
18 maart 2015 
3 min. leestijd

4 apps die je een betere spreker maken

Vandaag de dag heeft iedereen een smartphone. Inmiddels zijn er duizenden apps beschikbaar die je kunt downloaden voor allerlei toepassingen. Sommige apps zijn puur voor entertainment, maar er zijn ook tal van apps die erg behulpzaam zijn.

In dit artikel bespreken we een aantal onmisbare apps voor mensen die regelmatig presentaties geven.

1. Say it, mail it

“Become addicted to constant and never-ending self-improvement.”
– Anthony J. D’Angelo

Wanneer je een presentatie hebt gegeven, is de kans groot dat je niet altijd eerlijke en opbouwende feedback krijgt van je toehoorders. Belangrijk is hierbij om je eigen presentatie zo nu en dan kritisch onder de loep te nemen. Indien mogelijk is een video-opname natuurlijk ideaal. Echter is dit niet altijd mogelijk.

De ‘Say it, Mail it’-app is een eenvoudig vormgegeven app, die het mogelijk maakt om audio-opnamen te maken en vervolgens per mail te versturen. Een perfecte oplossing dus, om achteraf nog eens jouw presentatie terug te luisteren. Let hierbij voornamelijk op hoe je verhaal is opgebouwd. Was je soms te langdradig, of juist te kort door de bocht? Let ook op je stemgebruik en of je bijvoorbeeld stopwoorden zoals ‘uhmmm’ en ‘zeg maar’ enzovoorts gebruikt. Met name dit laatste kan erg storend werken voor je publiek en dus afleidend werken voor de boodschap die je wilt overbrengen. Al met al, een onmisbare app dus!

Bijkomend voordeel is dat deze app ideaal is, om snel ideeën en brainwaves in te spreken (bijvoorbeeld in de auto) en naar jezelf te mailen, zodat je hier op een later tijdstip actie op kunt ondernemen.

2. ClockWork – Presentatie timer

Wanneer je aan het presenteren bent, kan het gebeuren dat je op een bepaald moment geen enkel idee meer hebt, hoelang je al bezig bent. Je kijkt op je klok, maar weet eigenlijk niet meer of je nou om kwart vóór 1, of kwart over 1 bent begonnen… Dat is natuurlijk niet handig. In sommige gevallen kan het ook zo zijn, dat je slechts beperkt de tijd hebt en dan wil je natuurlijk niet in de problemen komen en je meest belangrijke punten niet hebben besproken.

Een handige app hiervoor is ClockWork – Presentatie timer’. Deze app geeft een klok weer, die je op grote afstand kunt zien. Je kunt een ‘countdown’ timer instellen, zodat je precies weet hoelang je al bezig bent en hoelang je nog hebt. Handig aan deze app is, dat de klokt de screensaver overneemt. Je telefoon zal dus niet automatisch uitvallen, wanneer je je mobiel even niet aanraakt.

Een allerlaatste, niet onbelangrijke functie; het voorkomt dat je telefoon afgaat terwijl je staat te presenteren!

4 apps die je een betere spreker maken

3. TED

Vlak voordat je de zaal inloopt om je verhaal te doen, kan het motiverend werken om eerst te kijken naar een aantal succesvolle sprekers. Hierdoor krijg je inspiratie en het is goed om te observeren wat ze goed doen. Let bijvoorbeeld eens op hun lichaamstaal, hoe bewegen ze hun handen, hoe staan ze en wat je valt je op aan de manier waarop ze hun stem gebruiken?

Een handige app die je snel toegang geeft tot een succesvolle serie presentaties is de app van TED. Dit platform geeft sprekers overal ter wereld de mogelijkheid om hun ideeën te delen met de wereld op allerlei onderwerpen.

Deze app laat je eenvoudig scrollen door bijvoorbeeld de top 20 meest gewaardeerde presentaties van de afgelopen jaren. Ideaal om je te spiegelen aan deze succesverhalen en presentaties.

4. PowerPoint 2013

Eindelijk is ie er! PowerPoint voor op de iPhone. Ondanks de langdurige vete tussen Apple en Microsoft, is er een app ontwikkeld die het mogelijk maakt om PowerPoint presentaties identiek op een mobiele telefoon af te spelen. Met behoud van animaties, hyperlinks en overgangseffecten. En dat werkt erg goed!

Het grootste voordeel hiervan, is dat je op het laatste moment je presentatie nogmaals kunt doorlopen en oefenen. Daarnaast kun je nog wat last-minute tekstuele wijzigingen doorvoeren.

Een ander voordeel aan deze app, is dat je een verloopstekker kunt kopen van bijvoorbeeld je iPhone naar HDMI of VGA. Dit maakt het mogelijk, om het scherm van je telefoon te projecteren via de beamer. Ideaal dus om je presentatie te bedienen met je telefoon!

Lees hier hoe je een presentatie op je iPad zet.

Wat zijn jouw favoriete apps om een betere spreker te worden? Deel ze hieronder!

Over de schrijver
Martin Bekens
Door

Martin Bekens

op 19 Mar 2015

Bedankt voor de tip. Weet niet of ik ze alle 4 ga gebruiken, maar met name de eerste klinkt erg interessant!

Nienke van Bezooijen
Door

Nienke van Bezooijen

op 24 Mar 2015

Allemaal leuk Ferry, de app die ik absoluut mis omdat je dan pas echt hoort en ziet wat je doet is audacity. Het maakt zichtbaar hoe jij je stem gebruikt en je kan het omzetten naar mp4 bestanden. Voor wie zichzelf durft te verbeteren als spreker. Gratis. Wil je blijvend resultaat dan heb je niet voldoende aan een app; investeer in een coach.

Debby Mureau
Door

Debby Mureau

op 24 Mar 2015

Geweldig! Meteen twee exemplaren gedownload, dank je. Ik adviseer mensen die zich aan strak schema hebben te houden vaak de app 'speeches' spreekkaarten. Een handige tool die zowel inhoud als tijdsindicatoren, voortgang en navigatie helpt stroomlijnen. Deze kunnen er bij op m'n lijstje. Heel handig!

Ferry Pereboom
Door

Ferry Pereboom

op 24 Mar 2015

Bedankt voor jullie aanvullingen, Nienke en Debby. Klinkt goed! Ik ga deze onderzoeken en indien bruikbaar, vul ik de blog aan in verander de titel in "5/6 apps die je een betere spreker maken!" ;)

Geert Buijtenweg
Door

Geert Buijtenweg

op 20 Nov 2015

Interessante blog en apps! Is er voor Microsoft PowerPoint ook een app, zodat je via je Iphone je PowerPointpresentatie draadloos kan besturen en dat je op je Iphoneschermpje al de volgende dia kunt zien? Ik ben benieuwd!

Ferry Pereboom
Door

Ferry Pereboom

op 22 Nov 2015

Hoi Geert,Er bestaat een techniek die 'Screen Mirroring' heet. Echter hebben wij tot op heden nog geen tool gevonden die dit kan zonder dat de PowerPoint animaties haperen en stotteren... Helaas dus, want dit zou natuurlijk geweldig zijn.Wanneer je enkel platte slides toont is er een app die wel redelijk werkt. Kijk maar eens op: http://www.mirroring360.com/how-it-works

Reactie plaatsen