Page content

Presentatietraining

Presentatietraining

Presentatietraining: Geheime ingrediënten voor een top presentatie. Er wordt veel gezocht naar kwalitatieve presentatietrainingen. De personen die hier naar zoeken  verwachten – en misschien jij ook – dat je met een aantal technieken een zeer goede spreker gaat worden. Ik wil niet zeggen dat het niet zo is, maar er is zoveel meer nodig dan alleen een aantal presentatietechnieken. Staar je niet blind op de vaardigheden maar denk na over het gehele plaatje. Presenteren kun je leren en met de juiste voorbereiding en presentatie kan je een uitmuntende indruk achterlaten. Om een goed beeld te geven vertel ik je wat er nodig is om een inspirerende presentatie te geven aan je publiek, zodat je vol zelfvertrouwen op het podium staat en met een goed gevoel ook weer van het podium afstapt.

Presenteren kun je leren: Presentatievaardigheden

Leren presenteren kan iedereen wordt er wel eens gezegd en dat is misschien ook wel zo. Iedereen vertelt wel eens een verhaal, maar de een heeft betere presentatievaardigheden dan de ander. Waar het bij de een van nature gaat, zal de ander veel moeite hebben om een goed verhaal te vertellen. Daarnaast spelen er meerdere factoren mee, zoals het publiek of de setting waarin je presenteert. Presenteren voor 1 of 100 personen is een wezenlijk verschil. Daarnaast is  het een verschil of je bij jou op kantoor presenteert aan collega’s of bij een klant waar je indruk op wilt maken. Tijdens een presentatiecursus leer je van de experts van PPT Solutions met deze facetten om te gaan, zodat je met de juiste tips en tricks een goed presentatie kan geven. Een opleiding presenteren kan je helpen bij de structuur van je verhaal, maar deze structuur bepaal je al in een veel vroeger stadium. Hoe dat in elkaar zit wordt hieronder uitgelegd.

Succesvol presenteren red je niet alleen met een presentatiecursus

Heb je een skillsset aan presentatievaardigheden eigen gemaakt, maar is je presentatie waardeloos of doelloos? Dan wordt het voor iedere spreker een grote uitdaging een presentatie succesvol te laten verlopen en de gewenste actie te bewerkstelligen bij het publiek.

Wat wil je vertellen?

Voor je überhaupt begint met het maken van je presentatie is het van belang dat je weet wat je wilt vertellen. Heb je jezelf wel eens afgevraagd waarom je de presentatie geeft? Het kan zijn dat je respect wilt winnen bij je doelgroep, maar het kan ook zijn dat je autoriteit en professionaliteit wilt uitstralen. Als je het waarom duidelijk hebt kun je jezelf afvragen wat de doelstellingen zijn. Wil je bijvoorbeeld new business genereren of wil je bestaande klanten behouden. Schrijf de doelstellingen SMART op, zodat alles meetbaar is.

Wie is je doelgroep?

Voor wie geef je de presentatie oftewel wie is je doelgroep? Dat kunnen bijvoorbeeld kleine bedrijven zijn of multinationals, maar ook adviseurs of beïnvloeders. Binnen bedrijven kun je tevens te maken hebben met verschillende decision making units. Zit je aan tafel met iemand van operationeel, strategisch of tactisch niveau? Per doelgroep is de insteek van je presentatie anders evenals de tone of voice.

Waar geef je de presentatie?

Als laatste bedenk je waar je de presentatie gaat geven. Dat kan in een kleine zaal zijn, een grote zaal of een 1 op 1 presentatie. Daarnaast is het ook belangrijk welke techniek je gaat gebruiken. Gebruik je Windows of Mac? Een beamer of tv scherm? Dit heeft allemaal invloed op de presentatie en de insteek van jouw verhaal.

Creëer een verhaallijn

Met deze informatie ga je het verhaal creëren, dat je wilt vertellen. In onderstaande video kun je bekijken hoe zo’n brainstorm in zijn werk gaat. Aan de linkerkant staan de vragen die je voor jezelf moet beantwoorden. Aan de rechterkant staan de richtlijnen voor het verhaal dat je kunt vertellen. Met de input van de linkerkant kun je een doelgericht verhaal creëren.

Wil je meer weten over een brainstormsessie of kom je er niet uit? Wij helpen je graag tijdens het brainstormen! Klik hier om contact op te nemen.

Vormgeven van de presentatie

Een verhaal vertellen is de krachtigste vorm van communicatie en PowerPoint is de meest doeltreffende ondersteuning. Dus wanneer je het verhaal helder hebt voor jezelf, mag je PowerPoint openen. Zorg ervoor dat de slides ook daadwerkelijk jouw verhaal ondersteunen. Dus geen lange teksten en vele bulletpoints op de slides. Maak de presentatie visueel en door gebruik te maken van animaties kun je per klik een onderwerp laten inspringen. Het doel is om jouw publiek te inspireren, alleen dan houd je de aandacht vast.

Het blog “in 12 stappen een PowerPoint maken” is de ultieme handleiding voor het maken van een inspirerende presentatie.

Vind je het steeds weer een opgave om goede slides te maken en wil je dit in één keer oplossen? Goede templates of een slide-bibliotheek kunnen uitkomst bieden. Heb je een bedrijf en zoek je een PowerPoint oplossing waarmee iedere medewerker zonder problemen in de huisstijl werkt? Maak dan eens kennis met Slidebuilder.

En dan eindelijk de presentatie

Als je de vorige stappen goed hebt doorlopen, dan is het presenteren al een stuk makkelijker geworden. Het verhaal is scherp, de doelstellingen zijn bekend en dat is in een mooie presentatie gegoten. De eerste tip, die zeer eenvoudig is, maar veel wordt overgeslagen is: oefenen. Ben je niet zeker met presenteren of wil je beter presenteren? Oefen dan eindeloos, zodat het verhaal in je hoofd zit. Dit kan zijn thuis voor de spiegel, maar je kunt ook een collega of vriend vragen om eens naar jouw verhaal te luisteren. Vervolgens kun je met de feedback jouw houding, stemgebruik of presentatie nog aanpassen. Hieronder heb ik alvast een aantal tips voor je verzamelt, voor een krachtige opening en sluiting van je presentatie.

Een inspirerende presentatie begint met een sterk begin. Daar hebben wij toevallig een blog over geschreven;) In de blog geven we drie tips weg.

 1. Begin met een feit of weetje
 2. Begin met een vraag
 3. Start met een verhaal of grappige anekdote

Wil je hier meer over lezen? Ga dan naar het blog voor meer informatie.

Natuurlijk wil je ook krachtig eindigen. Het aantal keren dat de presentatie afgesloten wordt met saaie teksten is nog veel te groot. Eindig daarom niet met “bedankt voor uw aandacht en zijn er nog vragen”.  Wij hebben ook een blog geschreven over een krachtig einde voor jouw presentatie. In de blog geven we vier tips weg.

 1. Eindig met een quiz
 2. Zorg voor een mooie afsluitingspagina
 3. Eindig met een call-to-action
 4. Bewaar het beste voor het laatst

Wil je hier meer over lezen? Ga dan naar het blog voor meer informatie.

Presentatietraining

De afgelopen jaren hebben we diverse bedrijven en individuele personen presentatietraining gegeven of een specifieke opleiding presenteren georganiseerd bij bedrijven. Uit ervaring weten we dat veel personen opzoek zijn naar één of twee gouden tips. Echter wijst de praktijk uit dat het om veel meer gaat dan alleen de presentatie. Vandaar dat we hierboven in tekst aangeven waar het allemaal om draait. Wil je een presentatietraining bij ons volgen voor jezelf of met meerdere personen binnen jouw bedrijf, dan kun je contact met ons opnemen middels het contactformulier.

Graag helpen we jou verder door middel van onze presentatietraining om een inspirerende presentatie te geven!

  Comment Section

  0 reacties op “Presentatietraining

  Plaats een reactie


  *


  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.