Niveauverschil PowerPoint binnen bedrijven: zo los je het op!

Het niveauverschil van PowerPoint binnen bedrijven is soms net zo groot als dag en nacht. Als zwart en wit: het ligt mijlenver uit elkaar. Goed, misschien wat overdreven, maar je kent ongetwijfeld een collega die werkelijk niets van PowerPoint bakt. Een oneindig aantal saaie slides met een net zo inspirerende boodschap. Of juist de ‘net-iets-te-fanatieke-powerpointer’ die de huisstijl totaal laat varen en urenlang los is gegaan in de tab animaties. Zonde. Want het had niét gehoeven.

Zo kan ik nog wel even doorgaan met het opnoemen van allerlei stereotype PowerPoint gebruikers. Ik zal je de ellende besparen. Conclusie: er is binnen de organisatie vaak een groot niveauverschil tussen PowerPoint gebruikers. En hoe los je dat op?! Ja, Brand Marketeer, ga daar maar eens aan staan. Gelukkig zijn er een aantal tools die je daarbij kunnen helpen. Laten we een flinke inhaalslag maken! Weg met saaie PowerPoints.

Verschillen minimaliseren binnen het bedrijf

Je kunt van alles uit de kast trekken om het niveauverschil binnen het bedrijf te minimaliseren. Vaak wordt er een PowerPoint template geïntroduceerd en met behulp van een PowerPoint training wordt gepoogd om presentaties van medewerkers te verbeteren. Vaak met succes, maar soms kan het effectiever. Met een plug-in kun je nog een stapje verder gaan en écht afscheid nemen van het PowerPoint niveauverschil tussen medewerkers.

Het gebruiken van een PowerPoint template in je bedrijf

Om het niveauverschil te verkleinen is het aan te raden om een PowerPoint template te introduceren, mocht jouw organisatie die nog niet gebruiken. Hiermee zorg je er in ieder geval voor dat medewerkers presentaties maken die voldoen aan de huisstijl. Met voldoende indelingen voor zowel tekst, afbeeldingen en video (of een combinatie daarvan) voorkom je de standaard witte slide die vol met tekst worden gezet. Zorg er voor dat iedereen dezelfde template gebruikt, waar de huisstijl dus duidelijk in terugkomt, en die niet te veel – maar ook zeker niet te weinig indelingen heeft. Door voldoende verschillende indelingen aan te bieden, voorkom je dat iedereen met zijn eigen template gaat werken.

Een PowerPoint template is een hele goede stap, maar let op! Je bent er nog niet. Een veelgemaakte fout is dat na het introduceren van een nieuwe template er geen actie meer wordt ondernomen. Echter, het hebben van een PowerPoint template is 1, er voor zorgen dat medewerkers hem ook gaan gebruiken en 2, dat kan een grote uitdaging zijn. Want waar stond dat ding ook alweer? Op de server? Welk mapje? ‘Ik heb alles in mijn oude presentaties staan, dus die gebruik ik wel gewoon’ is ook een veel gehoorde zin. Wees dus actief in het aansporen van medewerkers om de nieuwe template te gebruiken. En maak het ze vooral zo makkelijk mogelijk. Plaats de template op een duidelijke plek in de online omgeving en communiceer deze plaats ook helder.

Voorbeeld van verschillende indelingen in een PowerPoint template

Een PowerPoint training volgen

Naast het gebruiken van een uniforme PowerPoint template, kun je ook een PowerPoint cursus volgen. Waar je namelijk met een template zorgt voor een goede basis, kun je met een training verder de diepte in met het programma. Je leert de ins en outs van PowerPoint, hoe je visuele presentaties kunt maken en hoe je met behulp van een template sneller en vooral slimmer kunt werken. Een PowerPoint training kun je natuurlijk alleen volgen, maar waarom doe je dit niet samen met je collega's? Zo zorg je er voor dat niet alleen jouw PowerPoint niveau, maar ook het niveau van je collega’s veel beter wordt. Twee vliegen in één klap!

Dit is natuurlijk goed te doen wanneer je met een wat kleiner team bent, maar met een paar honderd medewerkers wordt dit toch een aardige klus en bovenal ook een dure aangelegenheid. Mocht je daarom kiezen voor een PowerPoint training, investeer dan vooral in de medewerkers die het absoluut nodig hebben om hun werk goed te kunnen doen. Oftewel, de medewerkers die het vaakst presentaties maken die moeten voldoen aan de huisstijlrichtlijnen. Daarnaast is het ook de moeite waard om eens te kijken naar een Online PowerPoint cursus. Zo kunnen medewerkers makkelijk, op hun eigen locatie en eigen tempo de cursus volgen.

Maak met het hele bedrijf inspirerende PowerPoints met behulp van Slidebuilder

Wil je het gelijk goed doen? Dan moet je zonder twijfel kiezen voor een PowerPoint plug-in. Daarmee kun je namelijk in één klap het niveauverschil binnen de organisatie wegwerken. Dit kan  met onze PowerPoint plug-in Slidebuilder. Met deze plug-in geef je alle medewerkers toegang tot jullie template, slidebibliotheek, iconenset en afbeeldingenbank. Direct binnen PowerPoint. Zo maak je het super makkelijk voor medewerkers om snel een presentatie te maken, die voldoet aan de huisstijlrichtlijnen van de organisatie. Je voorkomt dat iedereen zelf maar wat knutselt: voortaan voldoet alles aan de huisstijl.

Slidebuilder gebruiken voor presentaties op topniveau

Met Slidebuilder zorg je er niet alleen voor dat alle presentaties voldoen aan de huisstijl, je bespaart ook een hoop tijd en komt dus snel tot een professionele PowerPoint. De plug-in installeer je op jouw pc, waardoor je een nieuwe tab in PowerPoint ziet verschijnen: Slidebuilder. In de tab vind je 5 knoppen: Basis indelingen, Slidebibliotheek, Afbeeldingen, Iconen en Support & Inspiratie. Met deze knoppen heb je alle slides, visuals en PowerPoint tips direct in PowerPoint beschikbaar! Beter presenteren word je zo wel heel makkelijk gemaakt.

Slidebuilder vs. Slidebibliotheek

“Is Slidebuilder dan niet gewoon een Slidebibliotheek?” Hoewel deze twee op elkaar lijken, zijn er wel degelijk verschillen. Slidebuilder vind je namelijk als extra tab, direct in PowerPoint. De slidebibliotheek vind je vervolgens weer in deze tab. Daardoor kun je de slidebibliotheek direct in PowerPoint openen en gebruiken. Dus nooit meer zoeken naar slides op de server of op je computer: je vindt alles direct in PowerPoint. Handig he? Je bent voortaan veel minder tijd kwijt aan het zoeken van de juiste slides. Alle veelgebruikte slides uit bijvoorbeeld de bedrijfspresentatie voeg je met enkele muisklikken toe aan je presentatie.


PowerPoint Community

Onder de vijfde knop vind je onze PowerPoint community. In deze community beland je in een warm bad vol met andere PowerPoint experts en gebruikers. Kom je er even niet uit met je presentatie? Dan kun je hier terecht voor al je PowerPoint vragen. Ook kun je er inspiratie opdoen, feedback vragen en gebruik maken van onze kennisbank. Alle PowerPoint tips en informatie op één centrale plek.

Online cursussen

Naast de PowerPoint Community krijg je als Slidebuilder gebruiker toegang tot de online academy. Hierin vind je diverse online PowerPoint cursussen waarmee jij jouw PowerPoint skills kunt verbeteren. Ditzelfde geldt ook voor alle andere Slidebuilder gebruikers binnen jouw organisatie. Zo kan iedere medewerker zijn PowerPoint niveau verbeteren! Voortaan maakt jouw team alleen nog maar inspirerende presentaties. Geen niveauverschillen meer. 🙂

Nooit meer niveauverschil: download de Slidebuilder demo!

Kortom: met een PowerPoint template en een PowerPoint training kom je een heel eind met het verbeteren van het PowerPoint niveau van jouw medewerkers. Maar als je echt voorgoed afscheid wilt nemen van het niveauverschil binnen jouw bedrijf, dan is een plug-in dé oplossing. Met Slidebuilder zorg je er voor dat alle slides en visuals direct in PowerPoint beschikbaar zijn. Nooit meer saaie presentaties, altijd binnen de huisstijl. Klinkt ideaal toch? Is het ook! Je kunt het zelf eenvoudig uitproberen door de demoversie van Slidebuilder gratis te downloaden. Zo ervaar je direct alle voordelen. Klik hier om de gratis demo te downloaden.