Do's en don'ts voor effectieve PowerPoint Presentaties
Moet je nu juist veel tekst toevoegen aan je presentatie of houden we het liever simpel? En hoe kies ik de juiste effecten? Ga ik voor ze allemaal of kies ik er juist één uit? Hoe zorg ik ervoor dat mijn boodschap echt bij het publiek binnenkomt? PowerPoint is misschien de populairste tool voor het maken van presentaties, toch weet de meerderheid niet waar een doeltreffende en inspirerende presentatie aan moet voldoen. Maar ik breng daar graag verandering in! Pak maar snel je notitieboekje erbij, want in deze blog zet ik alle do's en don'ts voor een PowerPoint presentatie op een rijtje. Geloof mij, jouw PowerPoint presentaties worden vanaf nu een gegarandeerd succes.
Do's in een PowerPoint presentatie
Er zijn verschillende do's en don'ts in PowerPoint presentaties die effect hebben op je presentatie. Je wil natuurlijk niet dat je publiek binnen no time is verveeld én afgeleid. Nee, je wil juist impact op ze maken en dat jouw boodschap blijft hangen. Maar hoe krijg je dat voor elkaar? Zolang jij je aan de volgende do's in PowerPoint houdt, zorg jij ervoor dat jouw boodschap bij je publiek binnen komt.
1. Houd het simpel
De grootste fout die je kan maken in PowerPoint is je slides overladen met tekst. Het is niet alleen saai, maar niemand zal de tijd of de behoefte hebben om een muur van tekst te lezen. Jouw presentatie is geen boek. Het doel van je presentatie is om je boodschap duidelijk over te brengen en een impact maken. Houd je daarom aan de KISS-methode: Keep It Simple, Stupid. Met deze methode bedoelen we dat je je slides moet vereenvoudigen en je boodschap duidelijk en beknopt moet houden. Eén krachtige boodschap is namelijk beter dan twee, drie of meerdere boodschappen op een slide. Zo kun je de aandacht van je publiek beter vasthouden en ervoor zorgen dat je boodschap effectiever wordt overgebracht. Op het scherm kun je zelfs animaties en graphics toevoegen om het nóg indrukwekkender te maken.
Benieuwd hoe je het beste jouw verhaal kan vertellen? In deze blog vertellen we precies hoe je een presentatie moet opbouwen en voorbereiden.
2. Kies maximaal 2 lettertypen
Arial hier, Times New Roman daar, oh en laat ik er ook nog maar even een mooi script-lettertype in knallen. Ik snap best dat de verleiding groot is om te spelen met verschillende lettertypen om je presentatie wat meer flair te geven. Maar eigenlijk creëert dit eerder een lettertype-chaos die je publiek niet alleen duizelig maakt, maar eerder verward dan geamuseerd achterlaat. Je PowerPoint presentatie is toch geen catwalk? Kies voor maximaal 2 lettertypen om een consistente en professionele uitstraling te creëren. Op die manier kan je publiek zich concentreren op de belangrijkste boodschap die je wilt overbrengen, in plaats van proberen te achterhalen welk lettertype bij welke tekst hoort. Welke slide van hieronder heeft jouw voorkeur?
3. Gebruik humor
Oké, je PowerPoint presentatie is geen open mic-avond in een comedyclub, maar af en toe een grappige anekdote, leuke woordgrap of ander grapje zal de boel een stuk levendiger maken. Eigenlijk is humor in een PowerPoint presentatie steeds belangrijker. Waarom? Het houdt de aandacht vast, doorbreekt spanning, maakt complexe informatie begrijpelijker, het versterkt de boodschap én creëert een positieve sfeer. Het zorgt ervoor dat jouw presentatie leuker wordt om naar te luisteren, je publiek raakt sneller betrokken en zullen ook de boodschap beter onthouden. Maar ga niet overdrijven. Je wil natuurlijk niet dat je publiek je niet meer serieus neemt.
4. Praat met je publiek
Dia's dienen als waardevolle aanvullingen op je presentatie, maar ze mogen nooit de hoofdrol opeisen. Gebruik ze als krachtige visuele hulpmiddelen die je boodschap ondersteunen en versterken, terwijl je de volledige aandacht van je publiek behoudt. Maak oogcontact met de toehoorders. Spreek duidelijk en met een aanstekelijke dosis enthousiasme, zodat je verhaal levendig en boeiend wordt. Maar laat het niet daarbij. Maak je presentatie interactief en betrek je publiek op actieve wijze. Stel boeiende vragen die hen aan het denken zetten en nodig ze uit om hun gedachten te delen. Voeg interactieve elementen toe. Dit helpt niet alleen om de aandacht van je publiek vast te houden, maar zorgt er ook voor dat ze actief deelnemen aan de presentatie en de informatie beter kunnen begrijpen en onthouden.
Don'ts in een PowerPoint presentatie
Vergeet naast de do's ook de don'ts voor een PowerPoint presentatie niet. Je wil natuurlijk niet dat jouw presentatie voor een zaal vol met hoge piefen eindigt in een chaotisch fiasco. Zorg er daarom voor dat je de vuilkuilen omzeilt en onthoud de volgende don'ts tijdens het maken, voorbereiden én houden van je presentatie.
1. Het voorlezen van je dia's
Dat iemand zijn presentatie vol staat met lappen tekst is één ding, maar dat diegene het ook nog gaat voorlezen... nee dat is een absolute no-go. Het is toch geen boekbespreking? Daarnaast kan je publiek ook zelf prima lezen. Het voorlezen van je dia's laat zien dat je niet goed voorbereid bent en dat je eigenlijk helemaal geen verstand hebt van het onderwerp. Op deze manier lukt het je nooit om jouw publiek te overtuigen. Maar dat is niet het enige. Het voorlezen van je slides zorgt er ook voor dat je weinig oogcontact hebt met je publiek. Heb jij zelf zin om een hele presentatie lang naar iemand zijn achterhoofd te kijken? Nee en jouw publiek dus ook niet. Zorg er daarom voor dat je jouw PowerPoint gebruikt ter ondersteuning. Stop je slides niet vol met tekst en zorg ervoor dat jij precies weet wat je wil vertellen en welke boodschap je wil overbrengen.
2. Slides overladen met animaties en overgangen
Dat de verleiding groot is om elke dia te laten vliegen, stuiteren en draaien. Dat snap ik. Maar het is niet de bedoeling dat jij jouw PowerPoint presentatie overlaad met verschillende overgangen en animaties. Vermijd daarom overmatig gebruik van animaties, flitsende overgangen, schokkende geluidseffecten, drukke achtergronden, onnodige slagschaduwen, sierlijke lettertypen of andere effecten dat jouw informatie alleen maar onduidelijker maakt. Je wil jouw publiek niet het gevoel geven alsof ze op de kermis zijn, toch? Kies in plaats van twintig verschillende effecten, juist voor een paar subtiele en professionele overgangen die de presentatie vloeiender maken.
3. Jouw publiek vergeten
Een andere belangrijke don't in een PowerPoint presentatie is het vergeten van je publiek. Stel je bent tijdens je salespresentatie aan het praten over de specificaties van een product, maar tegenover je zit een CEO die meer benieuwd is naar zaken als continuïteit en rendement. Ik kan je nu al met zekerheid vertellen dat jij op deze manier geen deal gaat closen. Zorg er juist voor dat je weet wie je publiek is zodat je jouw presentatie daarop kan afstemmen. Maak bijvoorbeeld gebruik van een interactief menu. Zo kan je zelf bepalen welke informatie interessant is voor de doelgroep. Met een interactieve PowerPoint creëer je interactie met de doelgroep op verschillende niveaus. De interactieve elementen zorgen voor een dynamiek die verschilt van een traditionele presentatie. Hierdoor kun je in plaats van een monoloog juist een dialoog aangaan en voelt je publiek zicht gehoord.
4. Alleen vertrouwen op je slides
Onthoud: een PowerPoint is niet de ster van de show. Dat is jouw verhaal. Een PowerPoint is jouw visuele hulpmiddel tijdens je presentatie die jouw verhaal leuker en geloofwaardiger maakt. Het publiek moet van jou, de spreker, leren. Niet van je dia's. Zorg er daarom voor dat je publiek niet verdrinkt in een zee van woorden op je slide, maar omarm juist het concept van minimalisme. Benieuwd of je afhankelijk bent van je dia's? Stel jezelf deze vraag: "Zou mijn presentatie nog steeds goed zijn zonder de dia's?" Als het antwoord nee is, is het tijd om je script opnieuw te bekijken. Zodra je de dia's niet meer alleen inzet om informatie te verschaffen, kan je ze een stuk creatiever inzetten en zelfs het effect van jouw verhaal versterken.
Onthoud de belangrijkste do's en don'ts van een PowerPoint presentatie
Nu je de belangrijkste do's en don'ts van PowerPoint presentaties weet, ben je klaar om je presentatie naar een hoger niveau te tillen en een blijvende indruk achter te laten op je publiek. Onthoud dat PowerPoint slechts een hulpmiddel is en jij de ster van de show bent. Wees creatief, houd het eenvoudig en zorg voor een goede balans tussen tekst, afbeeldingen en visuele elementen. Vermijd overladen dia's, drukke animaties en het voorlezen van je slides. Blijf authentiek, zelfverzekerd en laat je persoonlijkheid stralen. Met deze do's en don'ts in gedachten, ben je klaar om de kracht van PowerPoint te benutten en je presentaties onvergetelijk te maken.
Hulp nodig bij jouw PowerPoint presentatie? Kies voor de PowerPoint experts!
De do's en don'ts van PowerPoint presentaties is één ding, maar er ook voor zorgen dat je er toch niet intrapt, kan nog een flinke uitdaging zijn. Heb je nog wat hulp nodig bij het creëren van een inspirerende en effectieve PowerPoint presentatie? Laat onze PowerPoint Wizards je helpen bij het maken van een presentatie. Eentje die niemand snel vergeet én waarin geen don'ts te vinden zijn. Kies daarom vandaag nog voor een PowerPoint laten maken door onze toppers. Nog inspiratie nodig? Neem dan een kijkje in onze portfolio en zie wat jij kan verwachten.