De grootste verschillen tussen een presentatie template en een Slide-bibliotheek
De termen Slide-bibliotheek en PowerPoint template worden vaak door elkaar heen gebruikt. Dat is ook niet zo gek, want wanneer we PowerPoint opstarten beginnen we vaak direct met het invullen van de slides zonder vooraf te hebben nagedacht over de verhaallijn, de doelgroep, de structuur, de boodschap en de doelstelling van een presentatie. Gevolg: er worden veel verschillende soorten bedrijfspresentaties opgeslagen en deze blijven rondzweven binnen het bedrijf.
Vaak wordt er bij het maken van een presentatie ook geen rekening gehouden met de huisstijlregels van de organisatie, op het logo en de bedrijfsnaam na dan 😉. Met een slide-bibliotheek of presentatie template bewaak je deze huisstijl en maak je het werknemers gemakkelijk om professionele presentaties te maken. Er worden namelijk voorgeselecteerde slides aangeboden die eenvoudig te kopiëren zijn. Het design sluit ook nog eens volledig aan bij de wensen van de organisatie. Een win-win-situatie!
In deze blog vertel ik meer over de verschillen tussen een slide-bibliotheek en een presentatie template. Daarnaast geef ik je een aantal praktische PowerPoint tips die je kan gebruiken voor jouw eigen presentaties.
Wat is een slide-bibliotheek?
Het maken van een bedrijfspresentatie in de huisstijl klinkt eenvoudig, maar wordt lang niet altijd goed uitgevoerd door degene die de presentatie gaat maken. Hoe vaak komt het wel niet voor dat je zit te kijken naar een saaie presentatie vol met tekst zonder afbeeldingen of andere elementen. Goed nieuws, want in een volledige slide-bibliotheek staan naast de voorgeselecteerde slides ook afbeeldingen en iconen klaar waaruit een medewerker kan kiezen. Dus nooit meer saaie presentaties die niet voldoen aan de huisstijl! Klinkt dat niet geweldig? Bekijk hieronder een mooi voorbeeld van een slide-bibliotheek!
De voordelen van een slide-bibliotheek
Met een slide-bibliotheek maak je indrukwekkende presentaties, waarmee je het publiek kunt inspireren. De bibliotheek is gevuld met slides, iconen en afbeeldingen die we van te voren aan de hand van een onderzoek hebben bepaald. Je vindt hier dus alle slides en andere elementen gemakkelijk terug. Denk bijvoorbeeld aan een agenda, organogram, tijdlijn, grafiek slide, afbeeldingen en iconen. Alles is eenvoudig te kopiëren waardoor iedere medewerker snel een presentatie kan maken. Het is dan namelijk alleen nog een kwestie van kiezen.
Wanneer het verhaal goed in elkaar zit en de presentatie een mooie uitstraling heeft, dan zal je merken dat de content op de slides ook beter te presenteren is.
Bekijk hieronder een mooi voorbeeld van de slide-bibliotheek van Sportvisserij Nederland.
De nadelen van een slide-bibliotheek
Vaak neemt iemand eerst een presentatie template af, waarna zij ter aanvulling een slide-bibliotheek aanschaft. Dit betekent dat er twee bestanden worden opgeleverd en je dus voortaan vanuit twee bestanden moet gaan werken. Dit zou je als een nadeel kunnen bestempelen. De template staat als basis en wordt voor een deel aangevuld met slides of elementen die vanuit de bibliotheek worden gekopieerd. Een reden dat deze niet in één bestand worden verwerkt is dat de presentatie anders heel groot wordt qua opslagruimte. Ook worden een aantal slides of elementen niet altijd gebruikt in een presentatie. Denk bijvoorbeeld aan een landkaart slide. Deze is leuk om te hebben, maar wordt lang niet altijd gebruikt. Vandaar dat deze in de bibliotheek is toegevoegd, maar niet in de standaard template.
Wat is een presentatie template?
Nu je weet wat een slide-bibliotheek is, vraag je jezelf vast af wat dan een presentatie template is? Een template heeft als doel, dat werknemers op een eenvoudige manier presentaties kunnen maken die voldoen aan de huisstijl richtlijnen van een organisatie. Een goede template kan een enorme tijdsbesparing opleveren en het kan de kwaliteit van de presentaties binnen de organisatie enorm verbeteren! Echter, wat we vaak zien is dat medewerkers met eigen templates aan de slag gaan waardoor we de meest creatieve presentaties te zien krijgen, maar waar de huisstijl niet echt in terug te vinden is. Ook belanden er een groot aantal presentatie templates op de server waarmee iedereen kan werken.
Moraal van het verhaal: Je kunt het beste één presentatie template maken, waarmee de hele organisatie kan werken, zodat de huisstijl regels worden gehandhaafd en de medewerkers heel gemakkelijk en snel een presentatie van hoge kwaliteit kunnen maken.
Een goede presentatie template bestaat uit een aantal vooraf opgemaakte slides waarin ieder element een vaste plaats heeft gekregen. Er zijn een aantal verschillende slides waaruit een professionele template bestaat:
- Titelslide
- Beeld en tekst (50%/50%)
- Beeld 75%, tekst 25%
- Tekst 75%, beeld 25%
- Alleen tekst
- Alleen beeld
- Videoslide
- Alleen titel
- Diagrammenslide
- Tabelslide
- Videoslide
- Afsluiting
Wanneer je weinig tijd hebt om een template te maken dan kan je er ook voor kiezen om de presentatie template te laten maken. Samen met jou wordt bepaald welke slides er nodig zijn en hoe het design van de presentatie eruit moet komen te zien. Het resultaat: voortaan alleen nog maar inspirerende en indrukwekkende bedrijfspresentaties. Iets waar iedere marketeer blij van wordt!
De voordelen van een template
Een goede presentatie template brengt voor een organisatie veel voordelen met zich mee. Zo werken alle medewerkers maar met één template. Wat je voortaan ook ziet terugkomen in de presentaties is de huisstijl. Vaak worden logo’s, kleuren, afbeeldingen of andere elementen die in de branding guide van een organisatie staan (als deze überhaupt al bestaat) vergeten of simpelweg genegeerd. In een goede bedrijfspresentatie zullen deze niet langer ontbreken.
Bekijk hieronder een aantal voorbeeld slides van de template-set die wij maakten voor Q-Park.
De uitgangspunten voor deze presentatie template: Eenvoudig in gebruik, een heldere boodschap en een dynamische uitstraling.
De nadelen van een template
Wanneer de keuze voor een template is gemaakt ontvang je een aantal slides waarbij ieder element een vaste plaats heeft gekregen. Een nadeel van een presentatie template is dat je nog steeds zelf op zoek moet gaan naar de juiste afbeeldingen en iconen. Dit kost tijd en hierdoor ben je langer bezig met je bedrijfspresentatie dan wanneer je de keuze maakt voor een slide-bibliotheek, waarbij veelgebruikte slides (in meerdere varianten), iconen en afbeeldingen al zijn opgezocht en vastgelegd.
Presentatie template en Slide-bibliotheek in 1? Ga voor Slidebuilder!
Wanneer al deze eerdergenoemde voordelen je aanspreken dan is onze Slidebuilder plug-in het beste (totaal)pakket voor jou. Wanneer je gebruik maakt van de plug-in en PowerPoint opent, worden direct alle functionaliteiten zichtbaar gemaakt onder vijf knoppen.
Onder de basisindelingen vind je de template met de standaard slides die altijd gebruikt worden in een presentatie. Denk bijvoorbeeld aan een titelslide of een afsluitingsslide. In de slide-bibliotheek staan alle extra slides die niet altijd gebruikt worden, zoals de landkaart of een tijdlijn. Wel gewenst? Selecteer de slide en deze verschijnt vervolgens in de presentatie. In de beeldenbank staan alle huisstijl-afbeeldingen opgeslagen. Hetzelfde geldt voor de iconenbank. Hier zijn alle iconen beschikbaar gemaakt. Heb je een vraag of wil je meer weten over een functie binnen PowerPoint? Met de laatste knop wordt je doorgestuurd naar onze community waar je vragen kunt stellen meer informatie kunt vinden over specifieke onderwerpen.
Met deze vijf knoppen maken jij en je andere collega’s dus voortaan sneller een inspirerende bedrijfspresentatie. Je hoeft geen vakken meer te verplaatsen of andere elementen in te voegen. Deze zijn vooraf bepaald en vastgezet zodat jij de slide alleen nog maar hoeft te vullen met content. Alles binnen de plug-in zal worden afgesteld op de huisstijl van de organisatie.
Iets waar je vaak veel tijd mee kwijt bent, is het zoeken naar de juiste afbeeldingen en iconen voor een presentatie. Met Slidebuilder gaat dit voortaan veel eenvoudiger. Je krijgt toegang tot een bibliotheek voor huisstijlafbeeldingen en iconen. Je hoeft dus niet langer op het internet te zoeken, maar selecteert voortaan de juiste afbeelding of icoon.
Voilà… je PowerPoint slide is gevuld met het gewenste element!
Voor medewerkers die moeite hebben met het maken van een indrukwekkende presentatie hebben wij gebruikers-instructies op iedere slide toegevoegd. Zo wordt bijvoorbeeld uitgelegd hoe je een afbeelding of icoon kan invoegen, je een video kan bijsnijden, data in een grafiek kan wijzigen en nog veel meer!
Ten slotte krijg je toegang tot een online platform waar je vragen kunt stellen aan PowerPoint designers om het niveau van je presentatie naar een hoger niveau te tillen.
Conclusie: de beeldenbank, iconenbank en de community zitten niet bij een slide-bibliotheek en presentatie template inbegrepen en worden alleen bij Slidebuilder toegankelijk gemaakt. Bij aanschaf van Slidebuilder krijg je dus veel meer dan alleen een template en/of een bibliotheek.
Slidebuilder uitproberen? Vraag dan onze gratis Slidebuilder demoversie aan!
Wat past het beste bij mijn organisatie?
Je bent nu klaar met het lezen van dit blogartikel en vraagt je waarschijnlijk af welke oplossing nou de beste keuze is. Daarom vat ik alle informatie hieronder nog even kort samen aan de hand van een tabel. Welke oplossing je ook kiest, het resultaat is altijd een inspirerende en indrukwekkende bedrijfspresentatie in PowerPoint.
Laat je vrijblijvend adviseren!
Ben jij geïnteresseerd in één van deze bovenstaande oplossingen of wil je meer informatie hebben over een specifieke oplossing? Neem dan contact met ons op.