Canva vs PowerPoint: wat is de beste presentatiesoftware?
Canva is de laatste jaren steeds populairder geworden. Dat is ook niet zo gek, want de software staat inmiddels bekend om haar gebruiksvriendelijkheid. Maar is Canva ook een waardige vervanger voor PowerPoint? Is het ook écht zo handig, of kun je voor een presentatie beter bij PowerPoint blijven? Welke software je het beste kunt kiezen wanneer je een presentatie gaat maken, lees je in deze blog.
In deze blog:
- Wat is Canva?
- De voordelen van Canva
- De nadelen van Canva
- Wat is PowerPoint?
- De voordelen van PowerPoint
- De nadelen van PowerPoint
- Conclusie: Canva of PowerPoint?
Wat is Canva?
Canva is een online designtool waarmee je allerlei designs kunt maken: denk aan logo’s, presentaties, social media posts en nog veel meer. Het is opgericht als tegenhanger van de Adobe programma’s, die duur en complex zijn. Bij Canva draait het om een simpele gebruikerservaring en lage kosten. Zo kom je met de gratis versie al heel ver wanneer je snel en makkelijk een design wilt maken.
De voordelen van Canva
1. Canva is simpel in gebruik
Dit is meteen een van de grootste voordelen van Canva: het is enorm simpel te gebruiken. In een paar klikken heb je een account aangemaakt en kun je starten met jouw design. Kies voor een van de vele sjablonen of start met een leeg canvas. Je hoeft er geen cursus voor te volgen, je kunt dus meteen aan de slag. Het voelt heel intuïtief aan en werkt op een vergelijkbare manier als programma’s die je waarschijnlijk al kent, zoals PowerPoint. Een groot voordeel dus.
2. Kant-en-klare designs
Ook de vele sjablonen zijn een voordeel van Canva. Want niet alleen kun je dus kiezen uit verschillende type ontwerpen en formaten: er staan al standaard designs voor je klaar. Ideaal wanneer je zelf geen tijd, zin of inspiratie hebt om iets creatiefs te bedenken. Kies het type ontwerp dat je wilt maken (presentatie, Instagram bericht, logo, etc), kies een design, voeg jouw content toe en klaar is Kees.
3. Gratis versie met veel opties
Canva is bedoeld als vervanger voor de dure Adobe software, en dat is vooral te zien aan de prijs. Met de gratis versie kun je al aardig uit de voeten en met de Pro versie (11,99 per maand) krijg je toegang tot meer dan 100 miljoen afbeeldingen, video’s, audio en grafische elementen. Ook kun je met de Pro versie gebruik maken van de tools om je merk te beheren, krijg je 1 terabyte aan cloudopslag en kun je gebruik maken van een planningstool voor al je social kanalen. Voor 13,99 per maand kun je Canva samen met je team (tot 5 personen) gebruiken en met Merk Beheer kun je grip krijgen op de huisstijluitingen. Een stuk voordeliger dan de Adobe pakketten is het dus zeker.
De nadelen van Canva
1. Beperkte functies
Hoewel Canva dus heel eenvoudig in gebruik is, betekent dit ook dat de tool slechts beperkte functies heeft. Canva heeft vooral basisfuncties, waaronder ook animaties en overgangen. Maar wil je deze tot in detail kunnen aanpassen en combineren? Dan is dat helaas niet mogelijk. Meer geavanceerde animaties, overgangen en effecten zijn niet aanwezig. Wil je een simpel ontwerp maken zonder veel poespas? Dan is Canva dus een prima tool. Maar wil je geavanceerde designs maken met uitgebreidere animaties, dan kun je beter voor een andere tool kiezen.
2. Huisstijlmanagement is maar beperkt mogelijk
Natuurlijk zijn er in de teamversie van Canva mogelijkheden om de huisstijl te managen. Je kunt standaard sjablonen in jouw merk maken en beeldmateriaal zoals afbeeldingen en logo’s toevoegen. Zo kan iedereen binnen het team uitingen maken binnen de huisstijl.
Maar, door alle vele kant-en-klare designs is de verleiding groot om voor een ander design dan de huisstijl te kiezen. Zo zijn er verder geen mogelijkheden om ‘templates’ te bouwen zoals we dat in PowerPoint kennen. Dat wil zeggen: weinig staat op slot, je kunt als gebruiker volledig je gang gaan en aanpassingen maken. Dát wil je nu juist voorkomen met brandmanagement. Er zijn dus mogelijkheden, maar ook nu weer vrij beperkt.
Wat is PowerPoint?
PowerPoint is de meest gebruikte presentatie software ter wereld. Het programma maakt samen met onder andere Word, Excel en Outlook deel uit van het Microsoft Office pakket. PowerPoint is een van de eerste presentatietools en heeft daarom een enorme bekendheid, ondanks de tools die er door de jaren heen bij zijn gekomen, zoals Prezi en Keynote. Zal PowerPoint ook de populariteit van Canva overleven?
De voordelen van PowerPoint
1. Eenvoudig in gebruik
PowerPoint is niet zo simpel in gebruik als Canva, maar je hebt niet veel kennis nodig om snel met PowerPoint te starten. Doordat PowerPoint vaak het standaard presentatie programma binnen bedrijven is, kunnen de meeste mensen er goed mee overweg. Bijkomend voordeel is dat de meeste bedrijven met Microsoft Office werken, waardoor PowerPoint op bijna iedere zakelijke computer geïnstalleerd staat. Een PowerPoint presentatie versturen of andermans PowerPoint presentatie openen is daardoor super eenvoudig. Kortom: redelijk makkelijk in gebruik, eenvoudig te delen.
2. Oneindig veel mogelijkheden
PowerPoint heeft ontzettend veel functies en mogelijkheden. Zo veel, dat het eigenlijk niet meer onderdoet aan designsoftware zoals Photoshop. Je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt het in PowerPoint maken. Je kunt complexere animaties maken, los gaan met overgangen en ook qua design zijn de mogelijkheden eindeloos. Microsoft heeft de afgelopen jaren niet stilgezeten: er zijn de afgelopen jaren grote functies toegevoegd. Functies zoals Morph en Zoom, als alternatief voor Prezi. Een uitgebreid programma dus, met oneindig veel mogelijkheden.
3. Brandmanagement
Misschien wel het grootste voordeel van PowerPoint: je kunt er heel goed de huisstijl in bewaken. Door de uitgebreide designmogelijkheden is het programma zeer geschikt om de huisstijl te vertalen naar een presentatie. Alle huisstijlonderdelen kun je vervolgens ook ‘vastzetten’ op de template, waardoor het hufterproof wordt. Zo kan iedereen in de organisatie een presentatie maken die voldoet aan de huisstijlrichtlijnen, zonder dat het veel tijd kost.
De nadelen van PowerPoint
1. Complex door de vele mogelijkheden
Met de vele functies snijdt PowerPoint zich ook een beetje in de vingers: want wanneer je het design naar een hoger niveau wil tillen, wordt het programma ook meteen een stuk moeilijker in gebruik. Je zal dan wat meer tijd en energie in het maken van de presentatie moeten stoppen, een (online) cursus volgen of het design moeten uitbesteden.
2. Minder geschikt voor werken in de cloud
PowerPoint is vooral gericht op de offline applicatie, en dat maakt online samenwerken iets minder soepel dan bij andere designtools. Natuurlijk is er PowerPoint online, maar hierin zijn de functies vele malen beperkter. Samenwerken in PowerPoint applicatie is mogelijk, maar dit werkt minder soepel dan in een online tool. Wil je 100% in de cloud werken? Dan is PowerPoint niet je allerbeste optie.
Conclusie: Canva of PowerPoint?
Zowel Canva als PowerPoint zijn beide zeer geschikt voor het maken van een presentatie. Welke tool je uiteindelijk kiest, hangt af van je doel. Werk je zelfstandig en zoek je naar een simpel, goedkoop programma waarin je mooie presentaties kunt maken? Het liefst met kant-en-klare designs? Dan is Canva je beste optie. Maar ben je als marketeer op zoek naar een tool voor het (laten) maken van jullie bedrijfspresentatie? Dan ben je beter af met PowerPoint. Niet alleen geven de vele opties je meer mogelijkheden om je merk te vertalen naar een presentatie: je hebt ook veel meer grip op de huisstijl. Als je dát zoekt, dan is Slidebuilder de perfecte PowerPoint-tool voor jouw merk.