Presenteren met zelfvertrouwen: 4 gouden tips
Misschien ben jij binnenkort degene die de wekelijkse meeting moet voorzitten, of moet je voor een klant ideeën presenteren. In beide gevallen wil je graag sterk in je schoenen staan, zeker als je er eigenlijk altijd tegenop ziet om een presentatie te geven. Wij geven je daarom in deze blog 4 gouden tips waarmee jij je volgende presentatie met zelfvertrouwen tegemoet kan gaan.
Goed stemgebruik is het halve werk
Merk jij bij jezelf dat je vaak te snel gaat praten? Niet alleen is het voor een luisteraar moeilijk om je verhaal te volgen, maar je geeft jouw publiek de impressie dat je veel zenuwen hebt. Hoe je dit voorkomt? Het belangrijkste is dat je probeert langzaam te spreken. Dat maakt het voor een luisteraar makkelijker je verhaal te volgen.
Hierbij is je ademhaling erg belangrijk. Als je zenuwachtig bent, kun je wel eens een hoge ademhaling krijgen. Dit kun je voorkomen, door af en toe een slokje water te nemen. Hiermee geef je jezelf de tijd om je te herpakken wanneer je merkt dat je je ademritme kwijtraakt.
Niet alleen jouw ademhaling, maar ook jouw stemvolume en intonatie hebben te maken met goed stemgebruik. Het is belangrijk dat hier afwisseling in zit. Hiervoor is het de truc om energiek te blijven. Dat maakt dat je vanzelf met meer intonatie gaat praten, waardoor je volume zich vaak direct aanpast.
Een duidelijke structuur geeft je tijd voor interactie
Tijdens een presentatie wil je natuurlijk zoveel mogelijk kennis overbrengen. Echter werkt het averechts als je te veel boodschappen in je verhaal verwerkt. Beperk daarom je presentatie tot drie kernboodschappen, die je onderbouwt met voorbeelden. Zo’n structuur geeft duidelijkheid aan je publiek, maar zorgt er ook voor dat je zelf het spoort niet kwijtraakt in je verhaal. Hierdoor weet je zeker dat je alle belangrijke punten behandelt. Wil je je structuur minder statisch maken? Zet dan storytelling in! Dit houdt in dat je een verhaal van je structuur maakt. Dit is makkelijker om te onthouden dan een opsomming van belangrijke punten.
En als die duidelijke structuur dan staat als een huis, heb je de ruimte voor interactie. Stel vragen aan je publiek om hen te betrekken bij jouw verhaal. Zorg er wel voor dat dit gesloten en eenvoudige vragen zijn; zo houd jij de controle over jouw presentatie.
Ga altijd voor authenticiteit
Tegenwoordig is alle informatie binnen een paar klikken voor iedereen beschikbaar. Daarom is het belangrijk dat je als presentator een bepaalde toegevoegde waarde meegeeft in je presentatie. Die persoonlijke connectie met je publiek creëer je door te vertellen vanuit je eigen voorbeelden, inzichten en kennis. Stel je op als een vak expert en laat je publiek zien dat je ze begrijpt en hen verder kan helpen op basis van de ervaring die je hebt opgedaan.
Sterker in je schoenen staan met een krachtige PowerPoint
Wat is nu de belangrijkste take-away? Presenteren kun je leren! En de bovenstaande tips zullen je daar erg goed mee op weg helpen. Met de juiste kennis en veel oefening leer je zo hoe jij jouw publiek meeneemt in jouw verhaal. Met een sterke PowerPoint zorg je voor een goede basis. Dit maakt de structuur van je presentatie inzichtelijk én zorgt ervoor dat je publiek iets interessants heeft om naar te kijken.
Wil jij jouw PowerPoint presentatie nóg effectiever maken? PPT Solutions kan daarbij helpen. Neem gelijk contact met ons op of doe eerst wat inspiratie op door te kijken in ons portfolio.
Welke van deze tips ga jij uitproberen? Laat het ons hieronder weten in de comments!