4 tips voor een krachtig slot en origineel einde van je presentatie in 2024

Een tijd geleden heb ik een artikel geschreven met de titel ‘4 tips voor een krachtige opening van je presentatie.’ Dit artikel heeft veel positieve reacties opgeleverd en bleek erg handig voor mensen die vaak presentaties geven. Des te meer reden om een artikel te wijden aan het afsluiten van een presentatie. De afsluiting is enorm belangrijk, aangezien dit vaak is wat achterblijft en hetgeen dat onthouden wordt. In dit artikel gaan we de uitsmijter van de presentatie behandelen oftewel eindigen met een knal!

Ongeveer 95% van de presentaties eindigt met: “Bedankt voor uw aandacht!” of “zijn er nog vragen?”. In sommige gevallen worden ze zelfs beide gebruikt en onder elkaar op de slide geplaatst. Wij helpen je met 4 tips om op een originele en effectieve manier je presentatie af te sluiten.

In deze video geven we je nog eens drie presentatie tips en in de tekst hebben we nog een bonus tip geplaatst!

Tip #1 Eindig met een quiz

Het is niet voor elke setting geschikt, maar als het kan is het erg krachtig. Je kunt het publiek een introductie geven van de onderwerpen die je gaat bespreken. Vervolgens geef je aan dat je aan het einde een aantal vragen gaat stellen om te bekijken of de boodschap goed is overgekomen. Je hebt hier verschillende mogelijkheden voor. Zo kun je deze Q&A in PowerPoint maken door de vraag op een slide te plaatsen en het antwoord op de volgende slide te laten zien. Maar je kunt natuurlijk ook tools zoals Kahoot gebruiken voor een quiz. Het publiek kan dan via mobiele telefoons meedoen aan de quiz. Het is niet alleen een leuke manier om de presentatie af te sluiten, maar op deze manier dwing je de toehoorder om goed op te letten tijdens de presentatie.

Je kunt ook de PowerPoint quiz template gebruiken die wij gratis weggeven!


Tip #2 Zorg voor een mooie afsluitingspagina

De eerste en laatste slide van een presentatie staan meestal het langst op het scherm, terwijl er weinig aandacht aan wordt besteedt. Zorg ervoor dat je een uitsmijter voor je presentatie hebt verzonnen, zodat het publiek de presentatie/boodschap niet gauw zal vergeten

Om je te helpen hebben we twee afsluitingspagina’s gemaakt, die je gratis kunt downloaden.

Afsluitingspagina met visitekaartje

Je kunt je eigen gegevens op de slide plaatsen met teksten, foto’s en het logo van de organisatie waar je werkzaam bent.

Afsluitingspagina met een koffiekopje

Net zoals bij de vorige afsluitingspagina kun je de content aanpassen op de slide. Een leuk detail op deze slide is de stoom die uit het koffiekopje komt.

Download hieronder de gratis afsluiting slides


Tip #3 Eindig met een call-to-action

De reden dat je gaat presenteren is dat je wat teweeg wilt brengen bij het publiek, wat zij niet hadden gedaan als jij de presentatie niet zou geven. Sluit je presentatie daarom af met een call-to-action. Dat kan bijvoorbeeld op deze manier:

Tot zover alles over… [het onderwerp]

Ik heb het gehad over… [herhaal de belangrijkste punten]

Mijn doel met deze presentatie is dat… [call-to-action]

Dank u wel.

Tip 4# [Bonustip] Bewaar de uitsmijter van de presentatie voor het laatst

Een natuurtalent op het gebied van presenteren was natuurlijk Steve Jobs. Kijken naar zijn video’s levert enorm veel inspiratie op. Hij stond erom bekend, dat hij altijd zijn presentatie afsloot door het leukste gedeelte van zijn verhaal tot het laatst te bewaren. Hij sluit af door nog één belangrijk punt te benoemen, oftewel: ”One more thing…’’

Bekijk hieronder de compilatie-video van de afsluitingen van al zijn presentaties van de afgelopen jaren. Let vooral ook op de reactie van het publiek naarmate de jaren verstrijken:

Tijdens het maken van een presentatie heeft men vaak de neiging, om meteen te beginnen met het meest interessante, belangrijkste of leukste gedeelte. Een les die je van Steve Jobs kunt leren, is dat het tegenovergestelde juist beter werkt. Het bekende spreekwoord geldt hier. ‘Save te best for last’.

Samenvatting van 4 tips om je presentatie origineel af te sluiten

Zorg ervoor, dat je je presentaties afsluit met impact, zodat men met een wow-gevoel achterblijft. Shockeer, wees origineel of humoristisch en zorg ervoor dat jouw boodschap vele malen beter blijft hangen! Ik hoop dat je met deze tips een ware uitsmijter voor je presentatie kunt gaan verzinnen!