Een heldere presentatie met het juiste spreektempo: 3 handige tips

Een presentatie geven waarbij je jouw publiek écht weet te boeien? En jouw boodschap overbrengen op een superheldere manier? Daarin is een goed spreektempo cruciaal. Maar: hoeveel woorden zou je in de ideale situatie moeten spreken per minuut? En hoe zorg je er nu voor dat je je daar ook echt aan houdt? In dit blog vind je 3 tips om je spreektempo te optimaliseren en een duidelijke spreker te zijn voor jouw publiek.

1) Maak je presentatie korter dan de tijd die je ervoor hebt

Stel: je hebt je presentatie helemaal voorbereid, maar op het moment dat je hem geeft, merk je dat je publiek afhaakt. Dat betekent niet dat de inhoud van jouw verhaal oninteressant is, maar misschien is jouw verhaal te lang. Dat kan ervoor zorgen dat jouw publiek zijn concentratie er niet bij kan houden.

Om je tekst goed af te stemmen op de tijd die je krijgt, moet je je verhaal korter maken dan die geplande tijd. Vaak geef je in het moment zelf nog extra informatie en zo voorkom je dat je te veel gaat vertellen. Dan raak je ook niet in tijdnood. Houd hierbij aan dat vier volgeschreven pagina’s ongeveer 15 minuten spreektijd zijn.

2) Breng in kaart hoe snel jij spreekt

Wanneer je de lengte van jouw tekst duidelijk voor ogen hebt, kun je aan de slag gaan met jouw spraaksnelheid. Dat kun je meten door middel van een spraakcalculator. Bijvoorbeeld de app Orai, die luistert naar hoe jij praat en je op basis daarvan feedback geeft op je spraaksnelheid.

Het gemiddelde in Nederland hierbij is 130 woorden. Dat is meer dan twee woorden per seconde. Uiteraard spreekt niet iedereen precies deze snelheid. Rustige sprekers spreken gemiddeld 100 woorden per minuut en snelle sprekers vaak wel 160 woorden per minuut. Breng jouw eigen tempo eens in kaart. Ben jij een snelle spreker? Probeer je verhaal nog eens te doen, maar dan met duidelijk pauzes.

Neem jezelf nog een keer op en probeer zo te oefenen om langer de tijd te nemen voor je verhaal. Praat je juist een beetje te langzaam? Oefen dan om je verhaal juist steeds een beetje sneller te vertellen, totdat je zit binnen de tijd die je mag spreken.

3) Plaats alle zinnen van je presentatietekst op een aparte regel

Om op een tempo te spreken dat te volgen is voor jouw publiek, helpt het om overzichtelijk te hebben welk verhaal je wilt vertellen. Overzicht creëer je door alle zinnen van de uitgeschreven tekst op een aparte regel te zetten. Zo word je gedwongen om beter adem te halen aan het einde van elke zin. Dat zorgt ervoor dat jouw verhaal geen onduidelijke brei van woorden wordt.

Verbeter je spreekvaardigheid met deze handige tips

De app Orai is al voorbij gekomen, die je feedback geeft op je spraaksnelheid. Er zijn nog meer apps die je kunnen helpen om:

  • Je spreekvaardigheid analyseren om je van tips te voorzien;
  • Te dienen als prompter die jouw presentatietekst weergeeft op jouw leesritme, zodat je nooit je verhaal kwijt kunt raken;
  • Inspiratie op te doen bij andere goede sprekers of;
  • Altijd en overal je presentatie makkelijk door te kunnen nemen en te kunnen voorzien van aanpassingen.

Benieuwd welke apps dit zijn? Meer informatie hierover vind je in ons blogs over apps die je een betere spreker maken.

Belangrijke take-aways

Belangrijk om te onthouden is dat iedereen een ander spreektempo heeft. Daarom moet je je tekstlengte goed afstemmen op de tijd die je hebt om te spreken. Daarnaast is het belangrijk dat je oefent om duidelijk te spreken. Hierbij kunnen de apps die je helpen een betere spreker te worden goed van pas komen. Zo vang jij jouw gehele presentatie de aandacht van jouw publiek.

Ga jij één van deze tips toepassen? Of allemaal? Laat het ons weten in de comments!