arrow_drop_up arrow_drop_down
22 augustus 2016 

Word de Usain Bolt van het presenteren!

We beoordelen op basis van lichaamstaal

Uit onderzoek in de VS is gebleken dat de gezichten van politieke kandidaten een grote rol spelen bij verkiezingscampagnes. Binnen één seconde hebben we al een oordeel gevestigd en op basis daarvan bepalen we voor een persoon te stemmen. Taal is dus een vorm van communicatie en daarbij denken we aan interacties. Een knipoog, handdruk of minachtende blik kan bij een politicus voor veel opschudding zorgen. Veel politici worden erin getraind om hun verhaal met woorden en houding zo goed mogelijk over te brengen en ze worden bewust gemaakt van hoe zij overkomen.

Machtsdynamiek

In het dierenrijk verkrijg je macht door jezelf groot te maken. Je strekt je armen uit, maakt je groot en neemt daardoor ruimte in beslag. Hetzelfde geldt voor ons. Wanneer je ruimte in beslag neemt, kun je jouw macht tonen. Het gaat erom dat je jezelf openstelt. Als we een wedstrijd winnen dan maken we ons groot, strekken we onze armen uit en voelen ons daardoor zeer krachtig. Uit onderzoek is gebleken dat blinde mensen hetzelfde doen als ze winnen, wat aangeeft dat wij dit van nature doen.

Het beste voorbeeld van een winnaar is misschien wel Usain Bolt. Hij is de snelste man op aarde en heeft nu drie keer achter elkaar de 100 meter en 200 meter op de Olympische Spelen gewonnen. Hij is niet alleen bekend geworden van zijn overwinningen, maar ook door zijn houding. Voor en na de wedstrijd laat hij zien dat hij macht heeft. Door te dansen, gebaren te maken naar de camera of het publiek, en op het einde van de race al op zijn borst te kloppen, geeft hij aan dat hij de macht heeft. Natuurlijk moeten zijn prestaties dit wel blijven ondersteunen.

Voelen we ons krachteloos, dan doen we het tegenovergestelde. We sluiten onze houding en krimpen in elkaar. Dat is iets waar Usain Bolt geen last van heeft.

Kunnen we ons brein beïnvloeden?

We weten nu dat we worden beïnvloed door lichaamstaal van anderen en we kunnen de ander ook met onze lichaamstaal beïnvloeden. De volgende vraag is: ‘dirigeert onze lichaamstaal hoe we denken en voelen over onszelf?’

Eén van de meest populaire TED-presentaties is: ‘your body language shapes who you are’, van Amy Cuddy. Op haar negentiende kreeg ze een auto-ongeluk. De blijvende schade is dat haar IQ met 30 punten is gedaald. Het gevolg is dat ze van school moest gaan. Uiteindelijk heeft ze door hard werken haar diploma wel behaald. Ze wilde graag verder studeren aan Princeton, maar ze dacht daar niet thuis te horen. Tijdens een eerste presentatie op school voor 20 studenten kreeg ze het idee om te stoppen, omdat ze dacht dat ze het niet kon. Ze belde een docente op en vertelde dat ze het niet kon en dat ze wilde stoppen. De docente gaf aan dat ze door moest gaan en ze moest doen alsof ze het zou kunnen. ‘Fake it, till you make it’. Het advies was om elke opdracht te doen alsof ze het kon, ook al was ze doodsbang en voelde zij zich er heel slecht over. Heel lang heeft ze gedacht dat ze het niet kon en probeerde ze te faken dat ze het wel kon. Tot op een moment een andere studente naar haar toe kwam en aan haar vroeg hoe ze het aanpakte, want zij voelde zich ook niet thuis en vond dat ze ook niet kon presenteren. Op dat moment realiseerde Amy dat ze dat gevoel niet meer had en dat ze door al die tijd te doen alsof, ze het nu wel kon! Ze heeft haar brein beïnvloed door gedachten, gevoelens en fysiologie!

Als je doet alsof je je krachtig voelt, dan heb je meer kans om je daadwerkelijk krachtig te voelen.
Vind je het lastig om te presenteren? Zorg er dan voor dat jouw lichaamshouding uitstraalt dat je het aankan. Je beïnvloedt het publiek en jouw eigen brein. Wij hebben alvast vijf tips die je kunnen helpen bij de eerstvolgende presentatie.

5 tips voor jouw volgende presentatie

Je lichaamstaal veranderen kan drastische wijzigingen aanbrengen in je leven. We weten dat onze lichaamstaal bepaalt hoe andere mensen over ons denken, hoe wij over anderen denken en hoe we over onszelf denken. Weet jij hoe je overkomt op jouw publiek? Ben je Usain Bolt, of ben je de verliezer.

1.Lichaamshouding

Zoals je hebt kunnen lezen, is lichaamshouding zeer belangrijk om jouw verhaal duidelijk over te brengen. Ga 5 minuten voor de presentatie met je handen in de lucht staan en maak je groot. Daarmee zeg je tegen jouw brein dat je een winnaar bent en dat je dit aankunt! Je kunt dit erg makkelijk testen voor jezelf. Strek jezelf maar eens uit met je borst vooruit en voel je als Usain Bolt die over de finishlijn loopt. Hoe voelt dit? Maak jezelf nu klein door wat in elkaar te krimpen en je schouders wat naar beneden te laten zakken. Je voelt je machtiger wanneer je jezelf uitstrekt. Het brein wordt onbewust aangestuurd en je zal met een beter gevoel het podium op gaan om de presentatie te geven.

2.Kleding

Wat is de boodschap die je wilt vertellen? Werk je bij een corporate bedrijf en moet je de jaarcijfers presenteren aan het management of werk je bij een fietsenmaker en presenteer je de plannen voor een nieuw pand? Dat zijn twee hele andere settings. De fietsenmaker raad ik niet aan in pak te presenteren, als hij die al in zijn kast heeft hangen. Wat ik de werknemer bij het corporate bedrijf zal aanraden kun je wel inschatten. Denk dus goed na over de boodschap en het publiek voordat je wat uit de kast trekt.

3.Stem gebruik

Met je stem spreek je niet alleen de woorden uit, maar met de intonatie kun je het verhaal levendig maken. Is het een grote zaal waar je spreekt, zorg er dan voor dat je een microfoon hebt geregeld. Je wilt immers voor iedereen goed verstaanbaar zijn. Spreek krachtig en overtuigend wanneer je jouw argumenten vertelt, zodat de toehoorders iemand horen die weet waar hij of zij over praat.

4.Oogcontact

Als je voor een grote groep mensen staat te presenteren, kun je niet met iedereen oogcontact maken. Wat je wel kunt doen is zoveel mogelijk mensen aankijken. Dus niet alleen de geïnteresseerden, maar probeer iedereen bij de les te houden met jouw ogen. Probeer mensen lang genoeg aan te kijken zodat je echt contact met ze maakt. Op deze manier maak je contact met jouw publiek waardoor ze actiever blijven luisteren.

5.PowerPoint

Met bovenstaande tips kom jij zelfverzekerd en overtuigend voor de dag tijdens het presenteren. Ter ondersteuning van jouw verhaal is een PowerPoint-presentatie onvermijdelijk. Een goede PowerPoint versterkt jouw verhaal en vice versa. Wil je meer weten over goede PowerPoint-presentaties, lees dan het artikel over effectieve slides.

Heb jij al veel gepresenteerd, maar vind je het nog altijd erg spannend om te doen? Ik hoop dat je de volgende keer aan Usain Bolt denkt en dat je met bovenstaande tips de nieuwe Bolt van het presenteren wordt. Ik ben blij dat je de moeite hebt genomen om dit artikel te lezen en ik hoop dat ik je heb kunnen helpen. Ga jij deze tips toepassen of heb jij nog andere tips? Deel ze dan met ons zodat we samen als winnaar over de finishlijn gaan!

Over de schrijver
Remco Hogeveen
Door

Remco Hogeveen

op 27 August 2016

Heb je iets aan dit artikel gehad? Dan vind ik het leuk als je een reactie achterlaat 🙂 Of heb je zelf mooie voorbeelden of goede tips? Deel het!

Reactie plaatsen

Wij gebruiken Cookies