arrow_drop_up arrow_drop_down
8 juni 2016 

Heeft PowerPoint nog toekomst?

Je hoort steeds vaker dat mensen Prezi gebruiken in plaats van PowerPoint. Daarnaast heb je nog een toenemende groep Keynote gebruikers op alle Apple devices. Maar het overgrote gedeelte van de presentatiemarkt is in handen van Microsoft PowerPoint. Zij hebben maar liefst 95% van de markt in handen. Volgens de statistieken zijn dat 500 miljoen gebruikers wereldwijd met meer dan 120 miljoen mensen die de software zakelijk gebruiken. Bij veel bedrijven is PowerPoint de standaard omdat het Office pakket op de meeste zakelijke computers is geïnstalleerd.

Wat is de toekomst voor al deze gebruikers? Zijn er nieuwe trends of verschuivingen gaande in de wereld van presentatiesoftware?

Het verleden

Het programma PowerPoint is ontstaan in het jaar 1987 en is ontworpen door Rob Campbell en Taylor Pohlman. Samen hebben zij het bedrijf Forethought opgericht. De eerste versie werd uitgebracht voor een Apple Macintosh. Later dat jaar heeft Microsoft het bedrijf overgenomen voor $14.000.000. In het jaar 1990 komt de eerste versie voor Windows uit. Om de twee à drie jaar brengt Microsoft een update van het programma uit met nieuwe functionaliteiten en vanaf 2003 maakt het onderdeel uit van de Microsoft Office Suite. Sindsdien is de officiële naam Microsoft Office PowerPoint.

Het heden

Zoals beschreven is er elke twee à drie jaar een update van PowerPoint. De eerste versie was in zwart-wit, maar in de loop der jaren is er zeer veel veranderd aan de software. Het toevoegen van muziek, hyperlinks en filmpjes is tegenwoordig heel normaal, maar 10 jaar geleden konden we het ons nog niet voorstellen dat het mogelijk zou zijn om te gebruiken. De laatste twee updates zijn Morph en de Designer tool.

Morph
Morph geeft een filmisch effect in de PowerPoint. Sommigen vergelijken het met de zoom-optie in Prezi, maar het is nog veel meer dan dat. Het is mogelijk om gedetailleerde animaties ‘op te blazen’, zodat je elk onderdeel onafhankelijk ziet. Dit kan met van alles: auto’s, tagclouds, fietsen, et cetera. Wanneer je bijvoorbeeld in de technische branche zit, kan dit heel goed helpen bij het verduidelijken van je verhaal. Bekijk hier een voorbeeld van een Morph animatie.

Designer tool
De designer tool kan er voor zorgen om een hoge kwaliteit van je slides te maken. Door een afbeelding in de achtergrond te plaatsen, krijgt deze meer detail. Dat is toch niets nieuws? Jawel, want de tool laat je kiezen uit 12.000 thema’s, om zo de beste aansluiting op je content te vinden. Via cloud-software geeft de tool ook nog tips hoe je deze het beste in kunt zetten voor jouw specifieke content. De update is nog in de opstartfase en wordt in de komende maanden verder uitgerold. Bekijk de onderstaande video waarin dit door Microsoft wordt uitgelegd.

3D animaties PowerPoint
Als je gave presentaties wil maken, is het van groot belang om op de hoogte te zijn van de laatste trends in het programma waarmee je werkt. Naast Morph en Designer tools, is de 3D-trend een erg leuke optie om je presentatie meer diepgang te geven. Deze presentatie geeft weer hoe dat er uit ziet.

De toekomst: Zo kan PowerPoint 2020 er uitzien

Maar wat als je van 3D naar 4D kunt met PowerPoint? Als we een voorspelling van de toekomst maken, zijn er geweldige mogelijkheden met het programma. Stel je voor dat je een presentatie geeft over het bedrijf waar je werkzaam bent. Je wil even het kantoor, of het nieuwe technische product laten zien. Dan kan je tegenwoordig met Morph al hele mooie dingen maken, maar als je dit in 4D kunt laten zien, maak je de toehoorder helemaal enthousiast!

Je PowerPoint-presentatie wordt volledig geïntegreerd met video. Het effect is een 360-graden-kijk in je presentatie. Voor het presenteren van cijfers is dit minder relevant. Maar bij een product of gebouw met verschillende ruimtes kan dit heel gaaf zijn! Om hier een beeld bij te krijgen, kun je deze video bekijken.

Microsoft HoloLens
Een toepassing die nog wat verder weg in de toekomst is, is de Microsoft HoloLens. Misschien ken je het product al van presentaties bij onder andere De Wereld Draait Door. Deze lens legt een virtuele laag over de echte wereld, waardoor deze opeens nog meer tot leven komt.

Wanneer de mogelijkheden van de Microsoft HoloLens gaan toepassen op PowerPoint worden de mogelijkheden behoorlijk futuristisch. In plaats van via schermen of beamers te presenteren, worden presentaties als een soort hologram gepresenteerd. Bijvoorbeeld op de vergadertafel zodat iedereen eromheen kan lopen, of in de lucht zodat in wat grotere ruimtes iedereen het kan zien. Presenteren krijgt letterlijk een nieuwe dimensie met deze toepassing. De toehoorder wordt beter in staat gesteld om het inzicht van de presentator te ervaren.

Ja! PowerPoint heeft toekomst!

PowerPoint heeft zeker de toekomst! Als je PowerPoint vergelijkt met Keynote en met Prezi, laat PowerPoint de andere twee programma’s ver achter zich qua gebruikers, mogelijkheden, ontwikkelingen en continuïteit. De toekomst heeft de basis van een nieuwe manier van presenteren en het gebruik van PowerPoint. Wij houden het in de gaten en passen het toe op het werk dat we doen. Heeft PowerPoint voor jou ook de toekomst? Laat ons weten wat je van het programma vindt en hoe jij de toekomst ziet!

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Wij gebruiken Cookies