Wat betekent PPT?

PPT is de bestandsextensie van een Microsoft Office PowerPoint bestand. Bestandsextensies zorgen ervoor dat de gebruiker weet welk bestandstype het is en dat het device weet welk programma het bestand kan openen. Bestanden met een .ppt extensie kunnen dan ook alleen geopend worden door bepaalde applicaties. Sinds 2007 bestaat naast de bestandsextensie .ppt ook de extensie .pptx.

Verschillen PPT en PPTX

Wat is PPT?

De PPT-bestandsextensie wordt gebruikt om Microsoft Office PowerPoint bestanden aan te duiden. Met het programma PowerPoint kan de gebruiker zelf presentaties maken in de vorm van een diavoorstelling. In het programma kunnen tekst, afbeeldingen, audio, video, hyperlinks en andere multimedia verwerkt worden. De presentatie wordt opgeslagen als een PPT-bestand. Deze kan vervolgens vanuit het programma PowerPoint opnieuw bewerkt worden en worden weergegeven als diavoorstelling.

Hoe open je PPT-bestanden?

PPT-bestanden kunnen worden geopend vanaf de bestandslocatie door met de muis dubbel te klikken op het bestand. Wanneer het device beschikt over een applicatie die een PPT-bestand kan openen, zal de applicatie met daarin het PowerPoint bestand worden geopend. Applicaties die PPT-bestanden kunnen openen zijn Microsoft Office PowerPoint, Microsoft PowerPoint Viewer en andere presentatiesoftware zoals Open Office Impress.

Wat is PPTX?

PPTX is een bestandsextensie van een Microsoft Office PowerPoint bestand, net als PPT. Bij de lancering van Microsoft Office 2007 werd de standaard bestandsextensie .ppt gewijzigd naar .pptx. Hierbij staat de X voor XML, een techniek die er voor zorgt dat andere presentatiesoftware een PowerPoint presentatie beter kan openen. PPTX wordt daarom gezien als een ‘open bestandsextensie’. Gebruikers kunnen bij het opslaan van een PowerPoint presentatie een keuze maken tussen de bestandsextensies PPT en PPTX.

Hoe open je PPTX-bestanden

PPTX-bestanden kunnen net als PPT bestanden worden geopend vanaf de bestandslocatie door dubbel te klikken op het bestand. Wanneer het device beschikt over een applicatie die een PPTX-bestand kan openen, zal de applicatie met daarin het PowerPoint bestand worden geopend.  Echter wanneer iemand beschikt over een oudere versie van Microsoft Office (van vóór 2007) kan een PPTX-bestand niet worden geopend. Deze versies van Microsoft Office zijn niet compatibel met de XML-architectuur, het PPTX-bestand moet dan geconverteerd worden naar een PPT-bestand. Naast Microsoft PowerPoint kunnen ook programma’s als Open Office Impress een PPTX-bestand openen.

Meer weten over PowerPoint? Bekijk dan deze blog waar alles in staat over PowerPoint.

Wat is ODF?

ODF is een open standaard-indeling voor kantoordocumenten en staat voor: Open Document Format. De indeling is ontwikkeld door OASIS en wordt met name gebruikt door het kantoorpakket Apache OpenOffice. Omdat het een open standaard is, kan elk bedrijf dit in zijn software implementeren en is het niet gebonden aan één kantoorpakket. Een presentatie in een Open Document Format heeft de bestandsextensie: .odp.

Hoe open je ODP-bestanden?

ODP-bestanden kunnen worden geopend vanaf de bestandslocatie door met de muis dubbel te klikken op het bestand. Wanneer het device beschikt over een applicatie die een ODP-bestand kan openen, zal de applicatie met daarin de presentatie worden geopend. Applicaties die ODP-bestanden kunnen openen zijn Open Office Impress en Microsoft PowerPoint. Echter worden niet alle functies van beide programma’s door elkaar ondersteund. Deze worden dan ofwel vervangen, ofwel weggelaten.

Heb je vragen over de bestandsextensies of het converteren van bestanden? Neem dan contact met ons op!

Comment Section

0 reacties op “Wat betekent PPT?