arrow_drop_up arrow_drop_down
21 juli 2016 

Deze PowerPoint fouten maak jij!

Als je denkt dat dit artikel niet over jou gaat, dan heb je het helemaal mis. Meer dan 95 procent van de PowerPoint-presentaties die wij van klanten krijgen om te verbeteren ziet er uit zoals ik hieronder zal uitleggen. Door middel van 8 punten leg ik je uit wat jij waarschijnlijk fout doet. De enige manier om je te laten zien waarom je dit niet moet doen, is om te laten zien wat je nu doet. Gebruik PowerPoint niet zoals op onderstaande punten wordt beschreven! Nadat je deze punten hebt gelezen, maak je deze PowerPoint fouten nooit meer.

Zeg het met woorden

Hoe kun je jouw toehoorders snel vervelen? Een vraag die je jezelf natuurlijk nooit stelt, maar wel goed om daar eens bij stil te staan. Een PowerPoint met veel tekst wordt al snel ervaren als saai en slaapverwekkend. Tevens heeft iedereen de neiging om de teksten te gaan lezen, terwijl je PowerPoint alleen ondersteuning moet bieden voor je presentatie. Jouw verhaal komt veel sterker over als je een aantal kernwoorden gebruikt. Als je het nog beter wilt doen, gebruik je een afbeelding die jouw teksten samenvat.

Welk type ben jij?

Iedereen heeft een favoriet lettertype en meestal kies je dezelfde uit voor jouw presentaties. Mensen houden van rituelen en daarom ook van een bepaald lettertype. Gebruik je het default lettertype, dan ben je volgens bovenstaande afbeelding te lui om veranderingen aan te brengen. Stel jij nog altijd Times New Roman in, dan ben je degelijk en ga je niet met modetrends mee. Kies altijd een font dat bij de presentatie past. Onder andere de impact die je wil brengen met de presentatie, het imago en de propositie van de organisatie en de branche waarin de organisatie zich bevindt, spelen daarbij een belangrijke rol.

Staat jouw font erbij? 

Deze PowerPoint fouten maak jij!

Groot of klein

Als je uiteindelijk het juiste font hebt gevonden, komt de volgende vraag: wat is de juiste font-size? Het lijkt zo makkelijk om de juiste grootte in te stellen, maar het is een veel gemaakte fout bij het maken van een presentatie. Wij bevelen voor de header font-size 22 aan en voor de body tekst font-size 18. Dit zijn voor zowel kleine ruimtes of grote zalen uitstekende font-sizes die jouw presentatie duidelijk leesbaar maken. En nog één tip: Blijf consistent, gebruik op elke pagina dezelfde grootte fonts.

Bewegende beelden

Wil jij aan het einde van het maken van je PowerPoint-presentatie de presentatie nog wat ‘opleuken’ met afbeeldingen die bewegen of teksten die komen invliegen? Kijk daar mee uit! Er zit niemand in de zaal te wachten op een PowerPoint scherm vol draaiende afbeeldingen en teksten die over het scherm vliegen. Het verkeerd gebruiken van bewegende beelden behoort tot één van de meest gemaakte PowerPoint fouten. Wil je iets duidelijk maken met een afbeelding, zorg er dan voor dat je op een subtiele manier een effect creëert. Je triggert de toehoorders daar veel beter mee, dan dat er veel afleiding is op het scherm. Gebruik effecten als het nut een toegevoegde waarde heeft.

Bullets om je punt te maken

Een bullet point is er om opsommingen in je presentatie te maken en om je punt duidelijk te maken. Wij zien bij veel presentaties veel bullets op slides staan en daardoor kan een slide erg onoverzichtelijk worden. Met teveel bullet points maak je juist niet je punt! Gebruik een aantal bullets om wat duidelijk te maken en indien je meer duidelijk wilt maken, kun je altijd een infographic toevoegen aan je presentatie.

Afbeeldingen ‘Googelen’? 

Kom je er tijdens de presentatie achter dat je afbeelding toch minder scherp is dan gedacht? Waarschijnlijk heb je in Google gezocht naar een afbeelding. De resolutie zag er op je laptop prima uit, maar op groot scherm is dat wel anders. Zorg ervoor dat je altijd afbeeldingen downloadt die een hoge resolutie hebben, zodat je niet voor verassingen komt te staan. Je kunt risico’s ook uitsluiten door alvast jouw presentatie een keer op het grote scherm te testen. Wil je goede kwaliteitfoto’s? Maak dan gebruik van websites zoals www.123rf.nl of https://stock.adobe.com

Statistieken in de mooiste grafieken

Zorg dat statistieken duidelijk overkomen en vestig de aandacht op de cijfers die je wilt. Ten eerste wilt jouw publiek de hele slide gaan lezen. Dat leidt af van je verhaal. Ten tweede is het moeilijk leesbaar en is het moeilijk om jouw publiek mee te nemen in je verhaal. Wat wil je jouw publiek duidelijk maken? Welke cijfers zijn echt relevant? En wat is de meest overzichtelijke manier om de cijfers te presenteren?

Jouw organisatie in kaart

Een organogram is een tool om de structuur van een organisatie te verduidelijken. PowerPoint is een uitermate geschikt programma om de structuur te visualiseren. Alhoewel dit voor veel bedrijven toch een lastige opgave lijkt, want veel organogrammen zijn ingezoomd, waardoor de tekst moeilijk leesbaar is. Tevens zijn functies niet altijd helder omschreven, zodoende het voor de toehoorder lastig is om de enorme hoeveelheid gegevens goed te kunnen lezen en onthouden.

Maak deze PowerPoint fouten niet meer!

PowerPoint is een ideaal hulpmiddel om te presenteren. Gebruik je de software niet op de juiste manier, dan kan het erg afleiden en verlies je de aandacht van de toehoorders. Voorkom deze 8 fouten en zorg er voor dat het publiek op het puntje van hun stoel blijft zitten. Bekijk onderstaand filmpje van Don McMillan, die nog eens goed duidelijk maakt welke PowerPoint fouten gemaakt worden.

Wat zijn nog meer PowerPoint fouten die jij bent tegengekomen? Laat het ons weten!

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Wij gebruiken Cookies