arrow_drop_up arrow_drop_down
13 januari 2017 

De belangrijkste presentatie en PowerPoint trends in 2017

Twee weken vakantie naar Amerika. Lekker uitrusten, elke dag uit eten, in de avond een drankje en toeristische attracties bezoeken. Dat is wat de gemiddelde Nederlander zou doen wanneer hij of zij de westkust van Amerika bezoekt. Voor Danny Romeijn ligt dit net even wat anders. Een strak schema met  ingeplande meetings, workshops van onder andere Nancy Duarte en tot slot een Summit in Vegas. Dat allemaal in het teken van de nieuwste presentatie en PowerPoint trends.

Waarom zou je een vakantie besteden aan meetings en workshops?

In het kort over Danny Romeijn

Oprichter en creative director van PPT Design, onderdeel van PPT Solutions. Met zijn achtergrond als  communicatie adviseur zag hij dat er op het gebied van PowerPoint en presentaties nog veel te winnen viel. Daarom is hij in 2009 begonnen met zijn eigen advies- en designbureau voor professionele PowerPoint presentaties. Toen nog vanuit een zolderkamer met drie personen, nu met meer dan twintig personen het grootste presentatiebureau van Nederland. Zijn invalshoek is altijd content versus context. Complexe informatie begrijpelijk maken in de vorm van inspirerende presentaties. Met zijn passie voor presentaties is hij altijd opzoek naar PowerPoint innovatie.

Presentatie Summit in Vegas

Tijdens de laatste dagen van de “vakantie” stonden er vier dagen voor het Presentation Summit op het programma. Het Summit stond in het teken van innovatie van presenteren en PowerPoint, nieuwe technieken en toetsen hoe PPT Solutions ervoor staat ten opzichte van de wereldwijde concurrentie. Topsprekers zoals Nancy Duarte en programmanagers van het Microsoft PowerPoint team zijn allen bijeengekomen om op dit event hun ervaringen te delen. Vooral Duarte maakt indruk vanwege haar bedrijf, boeken en TED presentaties.

Wie is Nancy Duarte?

Een Amerikaanse zakenvrouw die al meer dan dertig jaar ervaring heeft in het ontwikkelen van presentaties. Haar uitgangspunt als salesvrouw en haar onderzoek naar de overeenkomsten tussen de bekendste toespraken zijn de basis geweest voor haar eerste boek; ‘Resonate’. Ze is spreker, schrijfster en CEO van het grootste presentatiebureau ter wereld. Het kantoor van Duarte is gevestigd in Sillicon Valley, tegenover het LinkedIn hoofdkantoor.

Haar drijfveer is om een boodschap duidelijk over te brengen en het publiek daarmee te raken. Een presentatie moet het verschil maken en een verandering teweeg brengen bij de toehoorder. Ze heeft een methodiek ontwikkelt die bij iedere presentatie gebruikt kan worden. Ze is pas tevreden als de boodschap inspireert en het publiek geraakt wordt. Een presentatie moet volgens haar het verschil maken. Je moet een verandering op laten treden en een nieuw idee in het hoofd van de toehoorders planten.

Bekijk hier een TED talk van Nancy Duarte: The secret structure of great talks

Microsoft PowerPoint

Waar Duarte ingaat op het presenteren, is de presentatietool net zo belangrijk. Daarom was Microsoft uitgenodigd om te vertellen over de toekomst en de PowerPoint trends. Wij spraken met Dan Swett, een programmanager van Microsoft PowerPoint. Hij vertelde ons dat er ruim honderd ontwikkelaars werken aan de presentatietool en dat er 15 programmanagers zijn. Over de hele wereld zijn er ontwikkelaars die meehelpen met de ontwikkeling van Microsoft PowerPoint.

De vreselijke animaties

Je kunt PowerPoint zien als een toolbox waarin verschillende tools zijn gestopt over heel veel verschillende jaren. Net zoals bij het bouwen van een huis heb je tools nodig en kun je een mooi huis maken, of een wat minder mooi huis. We richten ons nu meer op het automatisch mooier maken van presentaties. De designer tool is daar een voorbeeld van. Wanneer je een foto plaatst, geeft designer voorbeelden om een mooie presentatie te maken. Morph is ontwikkelt om animatieovergangen te maken. Met deze tool is het makkelijker geworden om mooie overgangen te creëren.

Wat zijn de PowerPoint trends?

Dan Swett zegt hierover het volgende: “Designer heeft elke dag updates en we hebben elke maand een update in PowerPoint. Daarnaast denk ik dat machine learning de toekomst gaat worden. Kort uitgelegd: Data kan van zichzelf gaan leren, waardoor je kunstmatige intelligentie krijgt. Wat de computers precies gaan leren weet nog niemand. Dat ligt aan de algoritmes die er omheen worden gebouwd.

Het is moeilijk om een jaar vooruit te kijken omdat we veel updates hebben en we willen flexibel blijven om altijd het beste product te creëren”. Op dit moment is Virtual Reality en Argumented Reality hot en de HoloLens is nog in ontwikkeling. Het zou kunnen zijn dat we straks verder gaan met de HoloLens maar volgens Microsoft en andere grote multinationals zal machine learning de toekomst het meest beïnvloeden.

Bekijk hier het interview met Dan Swett

Meer weten over de toekomst van PowerPoint? Lees dan dit artikel>>>

Wat heb je geleerd en wat zijn de belangrijkste PowerPoint trends voor 2017?

Volgens Danny zijn er verschillen in het overbrengen van informatie tussen Europa en Amerika, maar ook tussen verschillende landen. In Amerika praten ze graag, dat zie je terug in de hoeveelheid informatie op de slides. Het is allemaal wat expressiever wat ook terugkomt in het design.
“In Amerika zie ik vooral meer ‘Disney’ ontwerpen. Veelkleurigheid en meer geanimeerde afbeeldingen, In Europa gebruiken we daarentegen meer foto afbeeldingen.” Een ander verschil is de manier van communicatie overbrengen. In Amerika zijn ze meer aan het pushen dan in Europa. Europeanen proberen meer met inhoud te overtuigen. Ik ben er zelf meer voorstander van om de toehoorder zelf tot de conclusie te laten komen, door ze de juiste context aan te reiken.

“In Amerika zie ik vooral meer ‘Disney’ ontwerpen. Kleuren zijn expressiever en ze gebruiken meer geanimeerde afbeeldingen, In Europa gebruiken we daarentegen meer foto afbeeldingen.”

Microsoft heeft doorgekregen dat ze niet stil kunnen staan en daarom zijn er maandelijks updates en de Designer tool zelfs dagelijks. Tevens bieden zij niet meer software aan die éénmalig veel geld kost, maar ze proberen de klant te binden door een maandabonnement aan te bieden in Office 365, waar PowerPoint onderdeel van is. “Wij zullen PowerPoint nauwlettend volgen en naar aanleiding van deze ontwikkelingen hebben we een Research & Development team opgericht. Wij willen en moeten op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen zodat wij het maximale uit PowerPoint kunnen halen”.

Als laatste voegt Danny eraan toe: “het blijven leren, is het belangrijkste dat ik heb geleerd. We willen en moeten mee met de presentatie en PowerPoint trends. Wil je de klant optimaal blijven helpen dan moet je blijven ontwikkelen en innoveren. Ik verwacht dat wij ons in de komende jaren Internationaal als PowerPoint presentatie bureau kunnen positioneren in de top 10”.

Ben je nieuwsgierig geworden naar onze diensten? Je kunt ons altijd bellen op 010 – 307841 of stel je vraag via het contactformulier!

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Wij gebruiken Cookies